28.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

Malaysia cuba dapatkan rakaman CCTV – Megat Shahriman

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KUALA LUMPUR – Malaysia akan cuba mendapatkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) bagi melihat situasi sebenar berhubung dakwaan atlet Paralimpik negara, Muhammad Ziyad Zolkefli yang dikatakan lewat memasuki call room.

Menurut Presiden Majlis Paralimpik Malaysia, Datuk Seri Megat Shahriman Zaharudin, langkah itu bertujuan untuk dijadikan bahan bukti bagi tindakan lanjut yang akan dibuat selepas ini.

“Kita sedang cuba dapatkan rakaman CCTV di bilik panggilan call room dan kawasan menunggu Stadium Olimpik Tokyo untuk dapatkan gambaran dan masa sebenar insiden bagi tujuan bahan bukti, untuk teruskan tindakan selanjutnya,” katanya ketika sidang media secara maya di sini.

Datuk Seri Megat Shahriman Zaharudin

Dalam pada itu, pihaknya turut memberitahu, penjelasan telah dibuat kepada pihak Jawatankuasa Penganjur berhubung situasi sebenar yang berlaku terhadap Ziyad.

Mesyuarat yang turut disertai Ketua Kontinjen negara itu sebagai langkah untuk mempertahankan kemenangan yang diperoleh Ziyad menerusi acara lontar peluru lelaki F20 pada Selasa.

Baca juga:   Pingat perak Wei Lun ubati luka kem Malaysia

“Selaku Presiden Majlis Paralimpik Malaysia, saya berjanji akan berusaha memperjuangkan nasib jaguh lontar peluru kebangsaan kita.

“Saya telah bertemu dengan Ziyad untuk maklumkan hasil mesyuarat CDM dan dia kelihatan berlapang dada dengan keputusan tersebut,” katanya lagi, lapor Astro Awani.

Megat Shahriman dalam masa sama memohon agar kerajaan dapat mempertimbangkan untuk memberikan ganjaran kepada Ziyad atas prestasi cemerlang di Olimpik Tokyo 2020.

Baca juga:   Terima kasih Bonnie hadiahkan emas untuk Keluarga Malaysia

Ziyad sepatutnya mempertahankan pingat emas yang dimenanginya dalam edisi di Rio lima tahun lalu selepas memecahkan rekod dunia dengan lontaran sejauh 17.94m di Stadium Olimpik Tokyo semalam.Bagaimanapun, penyertaannya dibatalkan selepas protes daripada kem Ukraine, yang mendakwa atlet berusia 31 tahun itu lewat melaporkan diri di call room (bilik pemeriksaan). – Edisi 9

Wartawan

Terkini

KBS terap budaya bersenam setiap Rabu

KEMENTERIAN Belia dan Sukan (KBS) menerapkan budaya baharu dengan menggalakkan pimpinannya untuk bersenam setiap Rabu, mengikuti program Institut Sukan...

Lagi Artikel Berkaitan