28.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

1,520 penumpang berlepas ke Langkawi hari ini

Mesti Baca

SEPANG – Seramai 1,520 penumpang berlepas menerusi lapan penerbangan ke Langkawi sempena bermulanya projek rintis gelembung pelancongan domestik ke Pulau Lagenda itu, hari ini.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, kesemua penerbangan itu melibatkan empat penerbangan Malaysia Airlines (MAS), satu penerbangan Malindo Air dan tiga AirAsia.

“Saya mendapati ada penumpang telah membawa kit ujian kendiri untuk air liur dan ada pula yang membeli daripada kaunter jualan di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Kuala Lumpur 2 (klia2),” katanya menerusi Facebooknya hari ini.

Beliau yang meninjau proses ujian Kit Ujian Pantas (RTK) Antigen pengesanan COVID-19 terhadap penumpang ke Langkawi di KLIA dan klia2 berkata setakat tinjauannya tadi, terdapat seorang penumpang disahkan positif COVID-19 selepas ujian pengesanan dijalankan dan telah menjalani proses susulan diperlukan.

Baca juga:   Pekerja asing dibenar masuk penuhi keperluan sektor perladangan

“Beliau (penumpang) juga akur apabila tidak dibenarkan menaiki penerbangan demi keselamatan penumpang lain. Ahli keluarga penumpang yang disahkan positif melalui RTK Antigen juga tidak menaiki pesawat kerana mempunyai kontak rapat,” katanya.

Ka Siong yang diiringi Pengurus Besar Operasi Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB), Shahrunnizam Abd Jamil berkata, beliau berpuas hati melihat proses ujian RTK Antigen itu yang berjalan lancar sambil dibantu para pegawai daripada Kementerian Kesihatan (KKM).

Beliau berkata, ujian pengesanan COVID-19 itu dilaksanakan semata-mata mahu menjamin keselamatan semua pihak dan dalam masa sama memastikan projek rintis gelembung pelancongan domestik Langkawi berjalan baik.

Baca juga:   Lionel Messi peroleh pendapatan tertinggi, Ronaldo tempat kedua

Selain itu, Ka Siong berkata, ketika berinteraksi dengan para penumpang termasuk pelancong asing dari Perancis dan Korea Selatan, didapati mereka gembira apabila sektor pelancongan domestik mula dibuka menerusi projek rintis berkenaan.

Beliau berkata, mereka juga menyambut baik usaha kerajaan menambahbaik prosedur operasi standard (SOP) termasuk mengenakan syarat ujian pengesanan COVID-19 sebelum memulakan perjalanan demi kebaikan semua pihak.

Ka Siong berkata, suasana di lapangan terbang yang sudah lama sunyi kini kembali ceria dengan para kakitangan penerbangan mula mengukir senyuman apabila dibenarkan kembali berkhidmat.

Beliau turut mengingatkan semua pihak supaya sentiasa mematuhi SOP yang ditetapkan supaya usaha kerajaan untuk memulihkan negara khususnya sektor ekonomi dan pelancongan dapat berjalan dengan baik. – Edisi 9

Baca juga:   SMK Bohor Jaya bernilai RM59 juta dijangka siap Januari 2025

Wartawan

Terkini

Parlimen: 1,337 banduan dijatuhkan hukuman mati

SERAMAI 1,337 banduan telah disabitkan bersalah dan dijatuhkan hukuman mati sejak 2000. Menteri Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Hamzah Zainudin...

Lagi Artikel Berkaitan