25 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

TNB taja biasiswa RM120 juta, 331 pelajar lepasan SPM tahun ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Tenaga Nasional Berhad (TNB) menerusi Yayasan Tenaga Nasional (YTN) memperuntukkan RM120 juta bagi tajaan biasiswa dan tajaan pinjaman pendidikan boleh ubah kepada 331 orang pelajar yang berjaya melanjutkan  pengajian mereka di institusi pengajian tinggi tahun ini.

Dari keseluruhan RM120 juta itu, TNB memperuntukkan RM35 juta dalam bentuk biasiswa kepada 120 pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 bagi melanjutkan pelajaran dalam jurusan kejuruteraan, data sains dan analitik, sains komputer, perakaunan dan pengajian perniagaan.

Penerima biasiswa  ini dipilih daripada sejumlah 8,400 pemohon di seluruh negara yang mengemukakan permohonan untuk biasiswa YTN.

Pengerusi TNB, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, 100 penerima biasiswa YTN itu akan melanjutkan pengajian di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).

“Manakala baki 20 pelajar lagi akan menlanjutkan pengajian di universiti luar negara. Tajaan biasiswa penuh itu merangkumi elaun sara hidup, yuran pengajian, kos pembelian komputer peribadi, buku dan lain-lain keperluan.

Baca juga:   Kapasiti PKRC MAEPS capai 65%, pesakit kategori 3 bertambah

“Pelajar-pelajar ini telah membuktikan bahawa mereka mampu mendapat keputusan  yang cemerlang meskipun terpaksa berdepan dengan situasi pembelajaran dalam talian berbanding pembelajaran secara konvensional iaitu secara bersemuka lantaran penularan COVID-19,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

YTN memperuntukkan sejumlah RM1 juta bagi pembiayaan seorang pelajar sepanjang tempoh pengajian di universiti luar negara, manakala RM120,000 hingga RM140,000  (bergantung kepada bidang pengajian) bagi  pembiayaan  pengajian seorang pelajar di UNITEN.

Baca juga:   JHEV diarah percepat agihan BKK kepada veteran ATM

Mahdzir berkata, penerima biasiswa YTN pada tahun ini dipilih berdasarkan faktor akademik, kualiti kepimpinan dan penglibatan aktif dalam kokurikulum.

“Pelajar yang terpilih ini juga mempunyai peluang untuk menjadi warga kerja TNB apabila tamat pengajian kelak dan diharapkan dapat menjadi pemimpin pelapis untuk menerajui TNB pada masa depan,”katanya.

Tambah beliau lagi, tajaan biasiswa ini merupakan satu lagi komitmen TNB untuk terus bersama rakyat, selain membantu usaha meningkatkan modal insan berkualiti untuk pertumbuhan negara di masa akan datang.

Sementara itu, seramai 211 pelajar dengan peruntukan sebanyak RM85 juta pula terpilih menerima pinjaman pendidikan boleh ubah untuk mengikuti pengajian di UNITEN dan Universiti Awam bagi mengikuti pengajian di peringkat Diploma, Program Asas dan Ijazah Sarjana Muda.

YTN telah memperuntukkan lebih RM1.2 bilion sejak dari tahun 1993 lagi dengan memberikan peruntukan dermasiswa MyBF (RM66 juta), biasiswa (RM597 juta) dan pinjaman pendidikan boleh ubah (RM547 juta) kepada lebih 18,500 pelajar.- Edisi 9

Baca juga:   YPM peruntuk RM3.8 juta bantuan persekolahan pelajar B40

Wartawan

Terkini

Pembersihan UMNO: Redho, kadang kala tak sehaluan Zahid

KETUA Umno Bahagian Tebrau, Datuk Maulizan Bujang menyatakan beliau reda terhadap keputusan digantung enam tahun oleh UMNO walaupun dirinya...

Lagi Artikel Berkaitan