28.9 C
Kuala Lumpur
Monday, September 26, 2022

Seluruh penduduk dewasa lengkap vaksin menjelang Oktober

Mesti Baca

CYBERJAYA – Seluruh penduduk dewasa atau 80 peratus daripada jumlah penduduk di negara ini akan memperoleh dos lengkap vaksin COVID-19 menjelang Oktober ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut Perdana Menteri, ini memandangkan menjelang 31 Ogos ini, dijangka 60 peratus penduduk dewasa atau 40 peratus daripada jumlah penduduk akan memdapat suntikan lengkap vaksin tersebut.

“Alhamdulillah, proses vaksinasi berjalan mengikut jadual setakat ini.

“Ini pastinya merupakan khabar gembira buat kita semua menjelang sambutan Hari Kebangsaan tahun ini,” kata beliau menerusi Facebooknya hari ini.

Muhyiddin berkata, perkara itu dimaklumkan oleh Jawatankuasa Jaminan Akses Bekalan Vaksin (JKJAV) dalam satu taklimat hari ini.

Kata Perdana Menteri, beliau yakin sasaran ini akan dapat dicapai berdasarkan prestasi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang memberangsangkan setakat ini.

Beliau berkata, berdasarkan data terkini yang tersedia baik di negara kita atau negara luar, jumlah kes-kes dalam kategori 4 dan 5 serta kadar kematian akan menurun dengan mendadak apabila kadar vaksinasi telah meningkat.

Baca juga:   Kerajaan pertimbang buka sempadan negara secara selamat

“Insya-Allah, kita doakan agar negara kita dapat keluar daripada pandemik ini dengan kadar segera. Amin ya rabbal alamin,” kata beliau.

Dalam laporan JKJAV menerusi twitternya, jumlah yang sudah menerima dos lengkap (dos kedua) telah mencapai 8,770,336 orang dewasa sehingga semalam.

Katanya, jumlah itu bersamaan 37.5 peratus populasi dewasa di Malaysia.

Baca juga:   Malaysia beralih Fasa Peralihan ke Endemik mulai 1 April

Sehingga tengah malam tadi, sebanyak 15,772,101 individu menerima suntikan dos pertama menjadikan jumlah kumulatif keseluruhan pemberian dos vaksin adalah sebanyak 24,542,437.

Semalam, Muhyiddin mengumumkan beberapa kelonggaran diberikan kepada mereka yang sudah mendapat dos lengkap vaksin antaranya merentas negeri dan daerah, makan di restoran serta menunaikan solat di masjid dan surau. – Edisi 9

Terkini

PM catat sejarah di pentas dunia, bawa pendirian berani Malaysia

Oleh DATUK SERI MOHD SALIM MOHD SHARIF PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri telah mencipta satu lagi sejarah sebagai pemimpin...

Lagi Artikel Berkaitan