30.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 4, 2022

Tiada kompromi terhadap kilang langgar SOP – TPM

Mesti Baca

CYBERJAYA – Kerajaan tidak akan berkompromi dengan mana-mana kilang yang melakukan kesalahan dan gagal mematuhi peraturan serta prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kesalahan paling banyak dilakukan adalah tidak mengimbas kod MySejahtera; sedangkan peraturan itu adalah penting kerana di dalam aplikasi itu ia akan memaparkan status kesihatan pekerja berkenaan.

“Dalam MySejahtera ada tulis berisiko tinggi atau tidak, yang berisiko tidak dibenarkan bekerja sebab itu kita mahu pengimbasan itu dilakukan,” katanya, lapor Bernama.

Beliau berkata demikian ketika menyertai Ops Patuh bersama Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin di kilang membuat komponen elektrik dan kilang makanan di sekitar Klang hari ini. 

Ismail Sabri berkata, bermacam alasan diberikan oleh pihak pengurusan kilang kepada pihak berkuasa termasuk tidak mengetahui bahawa pekerja mereka tidak mengimbas kod MySejahtera walaupun arahan telah jelas diberikan oleh pihak berkuasa.

Baca juga:   PM arah sambung segera elektrik apabila keadaan selamat

Katanya masih banyak kilang yang melakukan kesalahan, dan beliau memberi contoh pada Rabu lepas, sebanyak 180 kilang ditutup, selain banyak kompaun yang dikeluarkan pihak berkuasa atas pelbagai kesalahan berkaitan SOP. 

Ismail Sabri berkata sejak 25 Jun sehingga 16 Julai, 994 premis ditutup, 3,610 kompaun dikeluarkan dan 112 tangkapan dilakukan oleh pihak berkuasa menerusi Op Patuh. 

“Seperti Op Patuh yang kita lakukan di sebuah kilang makanan di sini, 85 pekerja didapati tidak membuat imbasan MySejahtera, selain itu juga kesalahan lain dikesan seperti tidak ada penjarakan fizikal dan tiada pensanitasi tangan mahupun pengimbas suhu disediakan.

Baca juga:   [VIDEO] Malaysia ketuai negara ASEAN kutuk keganasan Israel

“Walaupun kesalahan itu tidak menyebabkan kilang ditutup, tetapi ia boleh dikenakan kompaun dan pihak polis yang akan menentukan berapa jumlahnya,” katanya.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata keputusan kerajaan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di 34 mukim di Selangor semalam dibuat selepas meneliti pembentangan Kementerian Kesihatan (KKM).

“Saya difahamkan oleh KKM bahawa saringan besar-besaran telah dilakukan sejak 14 hari lepas, kita dinasihatkan untuk membukanya (menamatkan PKPD). Jadi ini adalah nasihat daripada KKM,” katanya sambil menambah PKPD tetap diteruskan secara lokaliti. 

Selain itu, katanya beliau akan berbincang dengan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar untuk membantu pengusaha perusahaan kecil dan sederhana yang menghadapi kesukaran ketika musim pandemik Covid-19 ini. 

Baca juga:   Tiga maut nahas dua kenderaan di Serendah

Wartawan

Terkini

Rundingan belum selesai, Pas tolak PRU-15 dalam masa terdekat

"PEMBUBARAN Parlimen tidak perlu disegerakan." Demikian pendirian yang dibuat oleh Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang hari ini. Malah...

Lagi Artikel Berkaitan