24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 4, 2022

Israel kerajaan haram perampas bumi Palestin

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

CYBERJAYA – PAS selari dengan pendirian rasmi kerajaan Malaysia menegaskan bahawa Israel yang dikuasai oleh Zionis Yahudi adalah kerajaan haram yang dibina di atas bumi dan negara Palestin yang dirampas sejak 1948.

Pendirian itu ditegaskan dalam Muzakarah Majlis Syura Ulama PAS yang bersidang secara maya kelmarin.

Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali dalam kenyataan media hari ini berkata, kesan pencerobohan Zionis Yahudi telah mengakibatkan kehilangan nyawa ratusan ribu rakyat Palestin manakala jutaan mereka terusir keluar daripada negara sendiri dan menimbulkan konflik berpanjangan di rantau tersebut.

“Tindakan Zionis Yahudi di negara haram Israel menyerang, membunuh dan merampas bumi umat Islam Palestin adalah sebenar-benar keganasan yang layak untuk pelakunya digelar sebagai pengganas dan terrorist serta merupakan jenayah antarabangsa yang perlu disekat dan dihalang oleh dunia dengan apa cara yang ada.

“Sebarang penentangan oleh rakyat Palestin terhadap pencerobohan Zionis Yahudi demi mempertahankan tanah air, nyawa, kehormatan dan harta benda mereka adalah perjuangan yang menepati hak asasi rakyat yang dizalimi,” katanya.

Baca juga:   Papan tanda tanah rizab roboh, vandalisme atau khianat?

Beliau menambah, Majlis Syura Ulama PAS juga berpendirian, sebarang usaha normalisasi dengan Zionis Yahudi dan kerajaan haram Israel yang merupakan talian hayat kepada rejim penjajah ini perlu ditolak dan disanggah dengan tegas.

Mohd Khairuddin berkata, kesatuan dan perpaduan umat Islam dengan pelbagai aliran dan mazhab serta gabung jalin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perlu diperkukuhkan dalam menghadapi kezaliman Zionis Yahudi.

Baca juga:   Ahli Parlimen desak segerakan RUU Antilompat Parti

“Umat Islam dan masyarakat seluruh dunia diseru bersama membantu dan menyokong perjuangan rakyat Palestin untuk mendapatkan hak mereka di bumi yang dijajah dan dirampas oleh Zionis Yahudi dengan pelbagai cara sama ada menerusi kuasa politik dan suara diplomatik di peringkat antarabangsa mahupun kuasa ekonomi melibatkan harta benda dan sebagainya.

“PAS mendesak Pertubuhan Negara-negara Islam (OIC) untuk menggandakan peranan menggembleng tenaga umat Islam bagi memperjuangkan perlindungan antarabangsa kepada warga Palestin di Gaza dan Tebing Barat sekaligus menolak sebarang ancaman daripada serangan serta gerakan penjajahan rejim Zionis Israel,” tegasnya.

Beliau berkata, PAS turut menyeru seluruh umat Islam untuk sentiasa melakukan qunut nazilah memohon keselamatan untuk umat Islam Palestin. – EDISI 9

Wartawan

Terkini

Kerajaan pandang serius isu keciciran pendidikan Orang Asli

KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) memandang serius isu keciciran pendidikan dalam kalangan pelajar Orang Asli yang mencatat lebih 10 peratus. Menterinya,...

Lagi Artikel Berkaitan