31.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

PM sifatkan belanjawan inklusif, input pembangkang diambil kira

Mesti Baca

PUTRAJAYA – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan merupakan belanjawan inklusif kerana melibatkan pandangan pelbagai pihak termasuk parti pembangkang, pertubuhan bukan kerajaan, ahli perniagaan dan rakyat.

Katanya, ini merupakan kali pertama dalam sejarah negara input daripada pembangkang diambil kira dalam penggubalan belanjawan negara.

Sehubungan itu, beliau percaya belanjawan itu akan mendapat sokongan semua peringkat lapisan ahli Parlimen dan seterusnya di peringkat Dewan Negara.

“Saya harap ini dapat ditunaikan supaya bebanan kerajaan dan rakyat dapat dikurangkan,” katanya dalam sidang media khas dengan Bernama dan stesen televisyen tempatan menjelang pembentangan Belanjawan 2021 pada jumaat ini.

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz dijadualkan membentangkan belanjawan tersebut yang dianggap amat penting dalam usaha kerajaan meringankan beban rakyat dan memulihkan ekonomi negara akibat serangan pandemik Covid-19. 

Baca juga:   Langgar SOP: Rakyat kena denda, menteri buat selamba

Mengulas lanjut, Muhyiddin sekali lagi berharap semua ahli Parlimen termasuk blok pembangkang menyokong Belanjawan 2021 demi kepentingan rakyat dan kebaikan negara.

Perdana menteri optimis semua ahli politik komited dan akan bekerjasama untuk kebaikan negara.

“Pada sesi Parlimen lepas, tidak ada seorang pun ahli Parlimen yang menentang Akta Kumpulan Wang Covid-19. Melihat kepada kepentingan Belanjawan 2021 dalam meneruskan usaha menangani wabak Covid-19, melindungi kelangsungan hidup golongan mudah terjejas dan memacu ekonomi, saya berharap semua ahli Parlimen daripada semua latar belakang politik akan menyokong Belanjawan 2021,” katanya.

Baca juga:   Pendidikan tingkat kesejahteraan rakyat luar bandar, Orang Asli

Muhyiddin berkata, semua pihak perlu menumpukan usaha bagi membantu rakyat yang terkesan teruk susulan Covid-19 ketika negara berhadapan situasi sukar dan menyulitkan.

“Isu di hadapan kita bukan isu kerajaan semata-mata tapi isu negara. Kalau kita sayangkan negara kita… kita nak selamatkan negara kita dengan apa cara pun,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan sememangnya mempunyai tanggungjawab dan bebanan utama dalam perkara itu.

“Boleh ringankan bebanan itu jika semua pihak ketepikan fahaman politik dan membantu kerajaan. Jemaah menteri boleh laksanakan dan pegawai kerajaan yang diamanahkan pun boleh melaksanakannya, namun kalau pihak lain dapat membantu lagi dalam apa jua sekalipun, ia merupakan pengorbanan yang amat kita hargai,” katanya.

Baca juga:   PGSM bimbang implikasi keputusan kes lelaki Islam meliwat

Wartawan

Terkini

SPRM bekukan akaun bank Bersatu

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membekukan akaun bank Bersatu. Tindakan tersebut berlaku sehari selepas parti terbabit mendedahkan akaun...

Lagi Artikel Berkaitan