31.7 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

Usaha Abdul Hadi satukan ummah, kukuhkan kuasa politik Islam

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

Oleh ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR

UTUSAN Malaysia memuatkan wawancara eksklusif dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam keluarannya semalam dan hari ini.

Wawancara yang padat dengan isu-isu politik semasa itu meluahkan isi hati dan pendirian politik seorang pemimpin parti politik Islam terbesar dalam negara dengan keahlian mencecah 1 juta orang ahli berdaftar.

Abdul Hadi seperti biasa berbicara secara jujur dan terbuka kerana begitulah sikapnya sebagai seorang pemimpin politik selama ini.

Sebagai seorang ulamak dan sarjana Islam, berbekal dan berpandukan ilmu politik Islam dan pengalaman yang cukup luas, beliau sangat mengambil berat memastikan langkah politik Pas parti yang dipimpinnya tidak lari dari jejak dan tauladan yang ditinggalkan junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan para sahabat Baginda.

Beliau menterjemahkan pengalaman silam untuk dipadankan dengan suasana semasa tanpa kompromi bab prinsip dan dasar, bagi menawarkan penyelesaian politik Islam kontemporari demi membawa keluar negara dan rakyat daripada kemelut tidak menentu ke arah penyelesaian Islam yang sempurna dan meyakinkan.

Tugasnya bukan mudah, tiada pemimpin politik Islam seumpamanya yang pernah berjaya, tetapi berdasarkan suasana politik semasa ternyata Abdul Hadi sedang dan bakal merintis jalan kejayaan kiranya gagasan beliau dapat diterima semua.

Abdul Hadi Awang bersama Ahmad Zahid Hamidi ketika pertemuan
di Bangunan Parlimen, semalam.

Hari ini Abdul Hadi memimpin Pas dan duduk dengan rakan-rakan lain sebagai blok parti pemerintah di peringkat Persekutuan.

Tiada agenda lain yang dikemukakannya selain politik perpaduan Islam, politik kembali bersatu di bawah naungan al Quran, yang ia bawa dengan penuh komitmen dan konsisten sejak menerajui parti ini setelah mengambil alih kepemimpinannya daripada Allahyarham Datuk Fadzil Nor selepas Allahyarham meninggal dunia pada Julai 2002.

Pasca PRU14, kuasa politik Melayu yang merupakan majoriti penduduk dalam negara ternyata menguncup setelah parti-parti Melayu bertanding sesama sendiri, akibatnya blok pembangkang Pakatan Harapan telah menang dengan didominasi parti DAP, parti yang tiada agenda perjuangan politik Melayu Islam di dalam kamus politiknya.

Roslan Shahir Mohd Shahir (kiri sekali) ketika mengadakan perjumpaan dengan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar, baru-baru ini.

UMNO dan Pas, dua buah parti Melayu-Islam terbesar dalam negara gagal menguasai Putrajaya kerana undi Melayu berpecah dalam PRU berkenaan.

Mujur walaupun kalah atas kesedaran dan inisiatif bersama, pemimpin-pemimpin dua buah parti ini dipimpin Presiden UMNO Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Abdul Hadi sendiri akhirnya bersetuju berdamai, kembali kepada formula Islam, mengenepikan segala perselisihan dan perbalahan yang lampau, bermuafakat demi kepentingan agama, bangsa dan negara.

Baca juga:   Dua kali Hadi dinasihatkan masuk wad semasa peralihan kuasa
Baca juga:   PRU-15: Jangan pandang rendah Perikatan Nasional

September 2019, termeterailah buat pertama kali dalam sejarah Malaysia Merdeka, Piagam Muafakat Nasional yang menyatukan gerak langkah Pas dan UMNO.

Dalam pada itu dengan takdir Allah SWT, Kerajaan PH yang menang dalam PRU14 itu roboh apabila Perdana Menteri ke-7, Tun Dr. Mahathir meletakkan jawatan. Dan dalam ketiadaan kerajaan, Yang di-Pertuan Agong telah memilih Tan Sri Muhyiddin Yasin daripada parti Bersatu untuk menjadi PM ke-8.

Muhyiddin telah mensuakan tangan persahabatan pada Pas dan UMNO serta BN untuk membentuk kerajaan baru bersama Bersatu dan GBS dari Sabah serta GPS dari Sarawak. Demi kepentingan negara dan kestabilan Pas dan Umno bersetuju lalu terbentuklah kerajaan Perikatan Nasional yang baru menggantikan PH yang telah roboh.

Abdul Hadi bukan seorang ahli politik yang mahu menangguk di air keruh, yang gilakan jawatan dan pangkat tanpa mengira kesannya kepada agama, bangsa dan negara.

Beliau terus berpegang pada kepercayaan bahawa negara hanya akan stabil dan peroleh barkah daripada Allah SWT kiranya kuasa politik Islam disatukan, tanpa berpecah-pecah, berbalah atau berseteru sebaliknya bermuafakat dan bersatu menjunjung titah perintah-Nya.

Sebagaimana ditegaskannya dalam wawancara ini bahawa kaum yang dominan yakni Melayu-Islam perlu menerajui tonggak negara dan hanya apabila ini berlaku rakyat jelata dan masyarakat majmuk dapat memperolehi keamanan dan keadilan. Syaratnya penyatuan Melayu Islam mesti ditegakkan.

UMNO dan Pas melalui Muafakat Nasional telah meneroka jalan penyatuan ini sehingga lahirnya piagam Muafakat Nasional, kini hadir pula Bersatu pimpinan Muhyiddin dan blok Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang meninggalkan PKR mahu berkerjasama.

Abdul Hadi tidak berdolak-dalik sebaliknya berterus terang bahawa permuafakatan yang telah sedia ada antara Pas dan UMNO perlulah diperluaskan lagi untuk menerima Bersatu dan rakan-rakan baru yang lain, yang bakal mengukuh dan memperteguhkan lagi kuasa politik Melayu Islam dan Bumiputera.

Baca juga:   Benarkah pengundi bukan Melayu kembali sokong BN?

Jalan yang mahu ditempuh Abdul Hadi ini bukannya mudah, kerana kita sedar UMNO dan Bersatu punya sejarah gelap mereka, namun apalah sangat berbanding sejarah perbalahan antara UMNO dan Pas sebelum ini yang lebih pahit berdekad-dekad lamanya.

Sesungguhnya jalan ini adalah jalan mereka yang berjiwa besar, jalan mereka yang berpolitik matang, jalan mereka yang berhati mulia, jalan mereka yang berpandangan jauh, yang jika ditempuh akan melahirkan nikmat persaudaraan kurniaan Allah SWT sebagaimana yang pernah berjaya dirasai oleh Rasulullah SAW dan para Sahabat Baginda, ia janji Allah SWT.

Laluan ini mungkin kelihatan sukar tetapi ia tidak mustahil dengan syarat semua pemimpin Melayu-Islam Bumiputera mesti bersatu hati dengan satu cita-cita.

Baca juga:   Apakah parti Muda tiru Muda!?

Kerana itu dalam wawancara bersama Utusan Malaysia, Abdul Hadi menyatakan kepemimpinan parti-parti ini perlu dibawa duduk bersama, digabungkan, tentukan hala tuju bersama dan kemudian turun ke bawah memastikan penyokong masing-masing bersama dalam agenda politik baru yang besar ini.

Pas dan UMNO sahaja tidak cukup kuat kata Abdul Hadi, jika dicampur Bersatu dan blok Azmin ia akan menjadi semakin kukuh dan dari situ akan berjaya membawa kejayaan yang lebih meyakinkan buat semua. Pasti musuh akan goyang dan gentar kiranya persepakatan ini berjaya.

Abdul Hadi begitu optimistik UMNO dan Bersatu akan bersama-sama dalam perjuangan ini, dan jika ia berjaya diusaha dan dibina maka sejarah akan sekali lagi tercipta bila mana kuasa-kuasa politik Islam boleh bernaung dan bersatu atas nama perpaduan.

Ia sukar diusahakan di negara-negara Islam yang lain tetapi tidak mustahil akan berjaya di sini yang nanti sudah pasti menjadi contoh buat dunia.

Itulah harapan Abdul Hadi, itulah harapan Pas dan saya percaya itulah kehendak umat Melayu-Islam dan Bumiputera dalam negara. Marilah sama-sama kita mendukung dan menjayakannya.

Tajuk wawancara Utusan Malaysia berbunyi “Untung rugi Pas tak timbul” demikianlah bila permuafakatan berjaya dibentuk tiada yang rugi hakikatnya semua untung dan yang pastinya ummah akan kembali gemilang.

  • Penulis adalah Setiausaha Pas Negeri Selangor

Wartawan

Terkini

Saya rela dipecat, sedia terima keputusan parti – Noh Omar

AHLI Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO Tan Sri Noh Omar rela dipecat sekiranya prinsipnya yang lantang ‘mengkritik’ parti dianggap...

Lagi Artikel Berkaitan