24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Mindmatics sasar dua sistem dibangun tembusi pasaran ASEAN

Mesti Baca

SHAH ALAM – Mindmatics Sdn. Bhd. (Mindmatics), sebuah syarikat pembangunan teknologi tempatan, melancarkan dua produk sistem pengurusan dan kawalan operasi digital baharu yang dikenali sebagai CS3 dan PRIMA.

Direka cipta dan dibangunkan sepenuhnya oleh tenaga pakar teknologi tempatan, sistem itu berkeupayaan untuk berhubung dengan anggota di lapangan melalui pelbagai platform komunikasi serta peralatan perisikan dan pengawasan.

Pengarah Operasi dan Teknikal Mindmatics, Dr. Abdul Rahim Mat Sidek berkata, sistem CS3 itu dapat membantu pelbagai pihak terutamanya unit berunifom seperti tentera, pasukan bomba, polis dan pihak berkuasa lain ketika menjalankan tugasan harian atau operasi khas seperti pengurusan bencana serta operasi mencari dan menyelamat.

“Sistem ini juga boleh diguna pakai sebagai platform perhubungan langsung antara masyarakat dengan pihak berkuasa dalam menyalurkan maklumat penting seperti kerosakan fasiliti awam, jalan berlubang mahupun insiden kemalangan.

Baca juga:   Agong, Permaisuri ucap tahniah kepada Dr Noor Hisham

“Maklumat berbentuk teks, visual, video, suara dan lokasi boleh dikongsikan secara mudah menggunakan telefon bimbit. CS3 juga dilengkapi dengan keupayaan sistem pengelasan dan analisa maklumat, pengurusan peta, pelaporan digital dengan keupayaan untuk disepadukan dengan teknologi AI dan Big Data,” katanya dalam satu sidang akhbar di Pusat Automatif Mindmatics di sini, hari ini.

Tambahnya, sistem CS3 juga sesuai diguna pakai oleh badan korporat dengan operasi lapangan yang menyeluruh seperti bidang telekomunikasi, tenaga, perladangan, logistik, pengangkutan, peruncitan mahupun pelancongan.

Baca juga:   KSM terima 111,807 permohonan pekerja warga asing

Menyedari keperluan pihak berkuasa dalam menjalankan tugasan kritikal seperti pengurusan bencana atau operasi mencari dan menyelamat, Mindmatics juga memperkenal sistem Kabin Mudah Alih PRIMA.

Abdul Rahim berkata, kabin yang direka bentuk dan dibangunkan melalui piawaian antarabangsa berkenaan boleh dibawa ke lokasi kejadian dan bertindak sebagai pusat operasi.

“Operasi pengurusan bencana seperti banjir besar atau operasi mencari dan menyelamat melibatkan pelbagai pihak serta ramai anggota.

“Dengan adanya kabin mudah alih yang dilengkapi dengan sistem pengurusan ‘perintah & kawalan’ operasi digital CS3, pihak terbabit mampu mengendalikan operasi dengan lebih bersepadu dan berkesan,” katanya.

Mindmatics menyasarkan kedua-dua produk CS3 dan PRIMA yang dibangunkan dengan mengambil kira keperluan dan standard operasi tempatan mampu menembusi pasaran negara serta ASEAN. – Edisi 9

Baca juga:   Agong pandu pacuan empat roda redah banjir LPT

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan