27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 4, 2022

Musa syukur bebas 46 tuduhan rasuah, pengubahan wang haram

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman menzahirkan kesyukuran kepada Allah SWT serta penghargaan terhadap semua pihak selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepaskan dan membebaskan beliau daripada 46 tuduhan berkaitan rasuah dan pengubahan wang haram hari ini.

Berikut adalah kenyataan penuh beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Sibuga:

Alhamdulillah saya bersyukur kepada Allah SWT kerana akhirnya dengan izin Tuhan saya diberikan keadilan untuk membersihkan segala tuduhan yang sekelian lama dibuat ke atas diri saya.

Permohonan untuk membatalkan pendakwaan yang telah difailkan awal tahun ini telah dibuat dengan cukup teliti dengan disokong oleh keterangan dan dokumen bukti yang cukup jelas dan nyata yang tidak dapat dipertikaikan.

Terima kasih kepada barisan peguam saya bersama pembantu mereka yang telah memberi perkhidmatan yang cukup baik dan berdedikasi sepanjang tempoh ini.

Baca juga:   Covid-19: Yayasan Sime Darby sumbang RM1.37j untuk Sabah

Saya juga ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan penghargaan kepada badan pendakwaan dan badan kehakiman negara terutamanya mereka yang telah bertindak secara objektif, profesional, berkecuali dan tanpa prejudis dalam menilai fakta kes ini sejak dua tahun yang lalu.

Sesungguhnya Allah Maha Adil dan janji-Nya itu benar dan pasti bagi hamba-Nya yang sabar.

Apa yang telah berlaku kepada saya dan keluarga, biarpun dilihat terjadi kerana perbezaan politik, saya anggap sebagai ujian dan dugaan Tuhan buat kami sekeluarga.

Baca juga:   Mohamaddin mohon maaf, nafi hina anggota keselamatan

Terima kasih kepada semua keluarga saya yang sentiasa bersama dan bersabar serta sentiasa mendoakan sepanjang dugaan ini.

Tidak lupa para sahabat jauh dan dekat serta rakan seperjuangan yang membantu secara langsung dan tidak langsung dan juga rakan media yang telah memberi saya ‘benefit of the doubt’ sepanjang liputan kes ini.

Sempena bulan baik lagi mulia ini marilah kita saling bermaafan dan berdoa moga mendapat rahmat Tuhan serta diberikan kekuatan menghadapi ujian pandemik COVID-19 ini.

Semoga negara kita akan segera pulih dari dugaan ini dan kita terus dapat berbakti untuk agama, bangsa dan negara tercinta. – EDISI 9

Wartawan

Terkini

Bayang-bayang “dokumen bukan kitab suci” akan muncul

PRESIDEN UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan rakyat terdapat  bayang-bayang 'dokumen bukan kitab suci’ yang akan muncul semula tidak lama lagi. Malah,...

Lagi Artikel Berkaitan