26 C
Kuala Lumpur
Friday, May 24, 2024

Veto AS ke atas Palestin: Pengkhianatan terhadap keadilan

Mesti Baca

Editor Edisi 9
Editor Edisi 9
Editor Edisi 9
Oleh AZRIL MOHD AMIN

DALAM tindakan terbaharu kedegilan diplomatik, Amerika Syarikat (AS) menggunakan kuasa vetonya untuk menggagalkan resolusi yang mahu memberikan Palestin keahlian penuh dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Keputusan itu, yang dibuat pada 18 April 2024, bertepatan dengan kehendak kolektif masyarakat antarabangsa, menandakan bukan sahaja kegagalan diplomasi tetapi pengkhianatan yang mendalam terhadap prinsip teras keadilan dan kesaksamaan.

Pusat Penyelidikan dan Advokasi Hak Asasi Manusia (CENTHRA) berasa amat kecewa dengan tindakan unilateral ini yang menyebabkan AS berdiri sendirian menentang kemasukan Palestin, dengan 12 negara menyokong resolusi itu dan dua berkecuali.

Veto ini bukan sahaja menandakan kemunduran bagi diplomasi AS tetapi juga memburukkan lagi pengasingannya di pentas global.

Di tengah-tengah perkara ini terletak penderitaan berterusan rakyat Palestin yang telah lama menanggung penindasan sistemik, perampasan dan tindakan pembunuhan beramai-ramai di tangan kerajaan Israel.

AZRIL MOHD AMIN

Di sebalik kecaman antarabangsa yang meluas dan seruan berulang kali untuk keadilan, perjuangan rakyat Palestin untuk penentuan nasib sendiri dan hak asasi manusia terus diabaikan oleh negara yang berkuasa, khususnya AS.

Apa yang amat membimbangkan ialah peluang yang terlepas bagi pentadbiran Joe Biden untuk menunjukkan kepimpinan moral dan menyelaraskan dirinya dengan keperluan sejarah.

Daripada memperjuangkan keadilan dan kesaksamaan, AS telah mengutamakan kepentingan politik berbanding prinsip keadilan dan kesopanan.

Memandangkan perkembangan ini, adalah mustahak bagi negara anggota PBB untuk menyahut seruan ramai pakar undang-undang, termasuk Profesor Francis Boyle dan bekas pegawai PBB, Craig Mokhiber.

Advertisements

Mereka telah bersungguh-sungguh menyokong permohonan mendesak Resolusi 377-A, juga dikenali sebagai resolusi “Bersatu untuk Keamanan”.

Resolusi ini memberi kuasa kepada Perhimpunan Agung untuk menangani perkara-perkara keamanan dan keselamatan antarabangsa apabila Majlis Keselamatan tidak dapat bertindak kerana veto ahli tetapnya.

Resolusi 377-A menawarkan rangka kerja komprehensif untuk tindakan kolektif di mana Profesor Boyle meminta tindakan segera yang boleh dilakukan, termasuk penggantungan Israel daripada menyertai aktiviti PBB, penubuhan Tribunal Jenayah Antarabangsa untuk Israel bagi mendakwa jenayah perang, pengesyoran sekatan ekonomi terhadap Israel, menggesa anggota PBB untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel dan kemasukan Palestin sebagai negara anggota PBB sepenuhnya.

Majlis Raja-Raja menzahirkan rasa dukacita atas konflik Israel-Palestin yang belum berkesudahan. – Gambar Hiasan/Media Sosial

Langkah-langkah ini bukan sahaja penting dari segi moral tetapi juga wajar dari segi undang-undang di bawah undang-undang antarabangsa.

Pencabulan hak Palestin yang berterusan, termasuk pendudukan haram ke atas wilayah Palestin, pengembangan penempatan haram dan sekatan ke atas Gaza, merupakan pelanggaran yang jelas terhadap undang-undang kemanusiaan dan hak asasi manusia antarabangsa.

Tindakan AS menghalang resolusi untuk mengakui Palestin sebagai anggota penuh PBB mengekalkan ketidakadilan dan menjejaskan kredibiliti PBB itu sendiri.

Ia menghantar mesej berbahaya bahawa negara berkuasa boleh bertindak tanpa hukuman, mengabaikan hak dan maruah masyarakat terp.

Dalam menghadapi ketidakadilan yang begitu teruk, masyarakat global mesti bersuara dan menuntut akauntabiliti.

Prinsip keadilan, kesaksamaan, dan hak asasi manusia mesti diutamakan, tanpa mengira pertimbangan politik.

Veto AS ke atas Palestin mengatasi halangan diplomatik; ia mewakili kegagalan moral yang memerlukan tindak balas bersatu daripada semua yang menjunjung maruah dan nilai yang wujud setiap manusia.

Sebagai penyokong hak asasi manusia dan keadilan sosial, CENTHRA menyeru semua negara untuk berdiri dalam solidariti dengan rakyat Palestin dan menyokong usaha untuk meminta Israel bertanggungjawab atas tindakannya.

Masa untuk bertindak sekarang. Masyarakat antarabangsa mesti menyahut seruan keadilan dan bekerja secara kolaboratif untuk memastikan masa depan di mana semua orang boleh hidup dalam maruah, kebebasan dan keamanan.


Penulis ialah pengasas dan Pengerusi CENTHRA, sebuah NGO yang berdedikasi untuk mempromosikan dan mempertahankan hak asasi manusia secara global.
Advertisements

Terkini

SPRM bongkar sindiket seludup rokok, arak libatkan cukai RM2 bilion

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berjaya membongkar kegiatan penyeludupan pengimportan dan penjualan arak serta rokok yang melibatkan ketirisan hasil...

Lagi Artikel Berkaitan