26 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 10, 2023

Zaman ‘edan’ penuh kutukan

Mesti Baca

Editor
Editor
Editor Edisi 9

BENAR sekali kata Pujangga Jawa, Ronggowarsito dalam tulisan Puji Santosa mengenai “Zaman Edan (Zaman Gila), Zaman Penuh Kutukan”.

Apa tidaknya apabila Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dikuasai oleh sebuah negara haram kecil dan disokong oleh negara-negara kuasa veto besar-besar seperti Amerika Syarikat (AS), Britain, Perancis, Rusia dan China.

Raden Ngabehi Ranggawarsita atau Ronggowarsito, seorang pujangga besar budaya dan falsafah Jawa. Lahir pada 15 Mac 1802 di Surakarta dan meninggal dunia di Solo pada 24 Disember 1873.

Apa tidak gilanya, apabila semua media cetak dan elektronik seperti CNN, BBC, Al-Jazeera dan lain-lain menyebelahi negara haram dalam pelaporan mereka.

Hanya berita dalam bahasa Arab sahaja yang ada menyebut sedikit mengenai kejayaan pihak Palestin.

Paling baik ialah jangan dengar, lihat, dan kongsi apa-apa berita yang dirasakan menekan perjuangan Palestin dan kita terus berdoa agar Allah SWT membalas segala kejahatan mereka (negara haram) dengan kekalahan yang memalukan.

Perjuangan mencari syahid sangat berbeza dengan perjuangan mencari dunia.

Melalui pemboikotan produk negara haram dan sekutu-sekutunya, dolar AS akan musnah, apalagi sekarang dengan adanya Pakatan BRICS (Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan) dolar akan semakin lemah.

Pembayaran import dan eksport kepada negara BRICS tidak lagi dalam dolar.

Pengajaran kepada negara angkuh dan sombong ialah dengan tidak bersama mereka, baik dalam pakatan ekonomi, ketenteraan, kewangan dan lain-lain.

Apabila mereka merasa adanya bahang kesempitan ekonomi sikap mereka boleh berubah untuk bersahabat dengan negara lain dan lebih bersikap adil dan saksama.

Dalam berita terbaharu dikatakan bahawa pihak Palestin sudah berjaya mengebom rektor nuklear di negara haram tersebut dan kesannya akan lebih teruk daripada Hiroshima dan Nagasaki.

Ini membuatkan ramai rakyat mereka berpusu-pusu melarikan diri ke luar negara.

Berita ini tidak keluar dalam media antarabangsa yang berada di bawah kawalan negara haram tersebut.

Walau apapun kita harap berita ini benar dan suatu kejayaan bagi mengajar negara angkuh dan sombong itu.

Dikatakan bahawa beberap produk yang dikaitkan dengan negara haram itu sudah mula diboikot.

Harap-harap boikot ini jangan seperti hangat-hangat tahi ayam.

Dengan berlalunya masa, boikot mungkin mudah dilupakan apabila lidah sudah terbiasa dengan makanan segera yang kurang gizi itu.

Kita harap boikot ini diteruskan sebagai pengajaran bagi keangkuhan dan kesombongan mereka.

Semoga bantuan Allah SWT segera turun dengan keikhlasan perjuangan Palestin bagi mempertahankan negara mereka yang dirampas.


Penulis adalah mantan Profesor Madya di Universiti Sains Islam Malaysia dan aktif dalam penulisan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Pasangan warga asing diberkas jadi ejen permit kerja haram

WARGA asing dipercayai suami isteri dan ejen sindiket memperbaharui permit kerja secara penipuan, ditahan menerusi Ops Serkap di sebuah...

Lagi Artikel Berkaitan