30 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024

‘Stoneman Willie’ akhirnya dikebumikan selepas 128 tahun

Mesti Baca

SELAMA 128 tahun jasad seorang lelaki diawetkan dan dipamerkan di sebuah pusat pengebumian di Amerika Syarikat, akhirnya ia dikebumikan.

‘Stoneman Willie’, seorang penyeluk saku yang meninggal dunia dalam penjara pada 1895 akibat kegagalan buah pinggang, pada masa itu diawet seorang pakar mayat yang mencuba teknik pengawetan.

Sejak itu, jasad lelaki itu diletakkan di Pusat Pengebumian Theo C Auman di Reading, Pennsylvania, sebelum ia dikebumikan di Taman Memorial Forest Hills.

Ahli sejarah George M Meiser XI berkata, pusat pengebumian itu menyimpan jasad lelaki itu untuk melihat keberkesanan teknik baharu itu kerana tiada siapa yang menuntut mayatnya.

Sementara itu, pengarah pengebumian pusat terbabit Kyle Blankenbiller berkata, Stoneman Willie terkenal dalam masyarakat tempatan.

“Kami tidak merujuknya sebagai mumia. Tetapi sebagai kawan kami Willie.

“Dia bukan sahaja menjadi bahan cerita masa lalu, tetapi masa kini,” katanya kepada Reuters.

Advertisements

Menurut laporan sebuah akhbar pada 1896 Stoneman Willie kelihatan putih seperti lilin, sebelum kulitnya bertukar coklat lebih satu abad kemudian.

Pusat Pengebumian Theo C Auman berkata, jasad itu akan dipakaikan dengan tuksedo sesuai dengan tema pakaian lelaki pada 1895 untuk upacara pengebumian.

Katanya, mereka turut mendedahkan identiti lelaki itu yang diperolehi dari rekod sejarah pada hari pengebumiannya.

Seorang pelawat, Veronica Dangler yang melawat jasad itu buat kali terakhir berkata, dia lega akhirnya lelaki itu akan dikebumikan.

“Sebenarnya ia agak menyedihkan kerana dia berada di sini untuk sekian lama.

“Tetapi saya gembira dia akhirnya akan ada tempat untuk berehat,” katanya kepada WFMZ. -Agensi

Advertisements

Terkini

Mana mungkin saya berkomplot khianati parti UMNO – Nizar Najib

"MANA mungkin saya akan berkomplot untuk mengkhianati parti yang keluarga saya perjuangkan bersama-sama orang UMNO yang lain sejak ia...

Lagi Artikel Berkaitan