34.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 1, 2023

SPR bincang tarikh PRK DUN Jepak Isnin ini

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

SURUHANJAYA Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan satu mesyuarat khas berhubung kekosongan luar jangka kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) N.67 Jepak, Sarawak pada Isnin depan.

Setiausaha SPR, Datuk Ikmalrudin Ishak berkata, pihaknya telah menerima
pemakluman rasmi daripada Speaker DUN Sarawak, Tan Sri Amar Mohamad Asfia Awang Nasar berhubung dengan kekosongan luar jangka kerusi DUN Jepak.

Katanya, ia selaras dengan Artikel 21 (5) Perlembagaan Negeri Sarawak
yang memperuntukkan kekosongan luar jangka kerusi DUN Jepak perlu disi dalam tempoh 60 hari dari tarikh kekosongan kerusi tersebut dipastikan oleh SPR.

“Sehubungan itu, SPR akan mengadakan satu Mesyuarat Khas Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Jepak, Sarawak pada 25 September (Isnin).

“Mesyuarat Khas tersebut akan dipengerusikan oleh Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Ghani Salleh, di mana tarikh-tarikh penting PRK seperti tarikh writ pilihan raya, hari penamaan calon, hari pengundian, daftar pemilih yang akan digunakan dan lain-lain persiapan bagi melaksanakan pilihan raya tersebut akan dibincangkan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Ikmalrudin berkata, satu sidang media akan diadakan sejurus selepas mesyuarat khas tersebut.

ADUN Jepak, Datuk Talib Zulpilip meninggal dunia pada Jumaat lalu di Pusat Perubatan Normah, di Kuching, pada pukul 5.50 petang.

Menurut Setiausaha Sulit beliau, Ayu Sulaiman, bekas Menteri di Jabatan Ketua Menteri Sarawak (Integriti dan Ombudsman) itu meninggal dunia akibat komplikasi buah pinggang.

Allahyarham menjadi ADUN Jepak selama enam penggal dan pada Pilihan Raya Negeri 2021, beliau memenangi kerusi DUN Jepak dengan majoriti 4,243 undi. – Edisi 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

SPRM tiada kuasa tentukan kelayakan calon pilihan raya

SPRM tiada kuasa untuk menentukan sama ada seseorang yang terpalit isu rasuah layak bertanding atau tidak dalam pilihan raya. Ketua Pesuruhjaya...

Lagi Artikel Berkaitan