25.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

Ketua Parti Pheu Thai letak jawatan

Mesti Baca

KETUA Parti Pheu Thai, Cholnan Srikaew semalam mengumumkan peletakan jawatannya bagi mengotakan janji beliau untuk berbuat demikian jika parti itu membentuk gabungan dengan parti protentera.

Parti Pheu Thai yang menduduki tempat kedua pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu dengan memenangi 141 kerusi, mengetuai kerajaan gabungan 11 parti yang merangkumi dua pesaing mempunyai kaitan dengan tentera, iaitu Parti Palang Pracharath (PPRP) dan United Thai Nation (UTN).

“Saya telah menyelesaikan tugas membentuk kerajaan pimpinan Parti Pheu Thai.

“Seperti yang saya janjikan bahawa jika Parti Pheu Thai dan kepimpinannya membentuk kerajaan dengan PPRP, saya akan meletak jawatan sebagai ketua parti,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Beliau merujuk kepada janji yang dibuatnya pada 28 April lalu ketika kempen pilihan raya.

Parti Pheu Thai terpaksa bergabung dengan kedua-dua parti terbabit yang disokong tentera, untuk membentuk kerajaan dan menamatkan kemelut politik selepas PRU pada 14 Mei lalu.

Cholnan, 62, yang juga pakar perubatan dan bekas pengarah hospital di wilayah Nan, bagaimanapun berkata peletakan jawatannya itu tidak akan memberi kesan terhadap status beliau sebagai Ahli Parlimen.

Sebelum ini, beliau disebut-sebut menjadi pilihan untuk menyandang jawatan sebagai Menteri Kesihatan.

Timbalan Ketua Pheu Thai, Chusak Sirinil, akan mengetuai parti itu, manakala pemilihan pemimpin baharu dan lembaga eksekutif akan diadakan dalam tempoh 60 hari. –Agensi

Terkini

Nafi sos cili peket dicaj, McDonald’s buat laporan polis

MCDONALD’S Malaysia membuat laporan polis berhubung dakwaan pekerjanya mengenakan caj sos cili peket kepada pelanggan sepertimana tular baru-baru ini. McDonald’s Malaysia berkata,...

Lagi Artikel Berkaitan