26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024

‘Ya, saya menteri itu, ini penjelasan saya’

King Sing turut membongkar satu peristiwa yang memalukan negara apabila wujudnya budaya rasuah yang dilakukan oleh segelintir pegawai dan penyalagunaan kuasa

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MENTERI Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing mengaku beliau merupakan VIP berstatus menteri yang tular di laman media sosial yang dilaporkan membuat ‘kecoh’ di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) menuntut pelawat China ditahan Jabatan Imigresen agar dibebaskan.

“Ya, saya memang menteri yang disebut dalam laporan eksklusif itu. Bagaimanapun izinkan saya memberikan sedikit penjelasan mengenai perkara terbabit.

“Apabila pelawat China iaitu seorang wanita tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan beratur untuk mendapatkan pelepasan imigresen, terdapat masalah komunikasi kerana beberapa pilihan perkataan dan halangan bahasa yang tidak betul,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

King Sing turut membongkar satu peristiwa yang memalukan negara apabila wujudnya budaya rasuah yang dilakukan oleh segelintir pegawai dan penyalahgunaan kuasa yang kronik di pintu masuk negara.

Dakwanya, selepas dikurung di dalam bilik oleh pegawai imigresen di KLIA, pelawat wanita terbabit dipaksa oleh pegawai yang sama untuk membayar jumlah yang tidak diketahui untuk pembebasannya.

“Dalam proses itu, seorang ‘perantara’ yang disyaki muncul dan menawarkan kepada majikannya untuk membantu ‘membetulkan’ pembebasan itu.

“Harga kepada wanita untuk pembebasannya? Pakej yang dipanggil “3,000+3,000+12,000” iaitu RM3,000 untuk tiket penerbangan bagi membolehkan wanita itu keluar negara, RM3,000 kedua untuk masuk semula Malaysia dan akhir sekali, RM12,000 adalah yuran pemprosesan permohonan untuk visa yang diperlukan.

“Percubaan rasuah dan salah guna kuasa ini boleh dikatakan sangat terang-terangan.

“Apatah lagi, pegawai-pegawai ini tidak mempunyai kuasa untuk merampas telefon bimbit penumpang tetapi mereka tetap membawanya pergi,” dakwanya.

Advertisements

Menurutnya, apabila dimaklumkan mengenai perkara ini, beliau tidak mempunyai pilihan selain meninggalkan segala-galanya dan bergegas ke KLIA, membawa bersama penyiasat dari Bahagian Integriti Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan untuk memahami keadaan dan melakukan yang terbaik untuk menyelesaikannya.

“Bagaimana lagi kita boleh menggambarkan perbuatan ini kecuali kejam dan tidak berperikemanusiaan?!

“Ironinya, telefon bimbit wanita itu mengandungi rekod terperinci tiket penerbangan pergi dan balik dan penginapan hotelnya yang disediakan lebih awal, yang pada dasarnya tidak melanggar sebarang peraturan imigresen,” katanya.

Dalam masa sama beliau turut menepis tuduhan netizen kerana berat sebelah dengan membantu wanita terbabit kerana bangsa.

“Netizen menuduh saya memilih untuk membantu wanita itu kerana bangsanya. Ini sama sekali tidak benar.

“Jika pegawai Imigresen mengikut prosedur dan peraturan, saya akan menyokong tindakan mereka.

“Sebagai contoh, pada masa yang sama ketika kejadian, terdapat seorang warga Vietnam yang telah ditahan.

“Walaupun saya ingin membantunya keluar dari kesusahannya, perintah untuk menghantar pulang dia dilakukan mengikut peraturan kerana dia berada di bawah senarai hitam,” katanya.

Ujarnya, beliau berharap agar masyarakat umum berhenti melihat perkara ini dari sudut perkauman. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

PM umum peruntukan RM31.7 juta untuk rancangan Felda

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan kelulusan peruntukan sebanyak RM31.7 juta bagi melaksanakan projek ekonomi tambahan...

Lagi Artikel Berkaitan