27.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 26, 2023

Permohonan Muhyiddin ketepi tuduhan didengar 11 Julai

Mahkamah turut membenarkan tertuduh dikecualikan daripada menghadiri prosiding mahkamah pagi ini.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menetapkan 11 Julai untuk mendengar permohonan bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagi membatalkan empat pertuduhan salah guna kuasa terhadapnya.

Hakim Muhammad Jamil Hussin menetapkan tarikh itu semasa sebutan permohonan berkaitan pagi ini.

Ahli Parlimen Pagoh itu diwakili peguam, Datuk Hisyam Teh Poh Teik manakala pihak pendakwaan diketuai oleh timbalan pendakwaraya Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Mahkamah turut membenarkan tertuduh dikecualikan daripada menghadiri prosiding mahkamah pagi ini, lapor Malaysiakini.

Bulan lalu, Muhyiddin memfailkan permohonan untuk membatalkan empat pertuduhan salah guna kuasa terhadapnya.

Sebelum ini di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu didakwa atas empat pertuduhan salah guna kuasa dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan lebih RM232 juta.

Kes berkenaan dikaitkan dengan program Jana Wibawa.

Berdasarkan salinan afidavit sokongan, Muhyiddin sedang mendapatkan perintah mahkamah supaya dibebaskan dan dilepaskan daripada empat pertuduhan salah guna kuasa.

Pemohon mendakwa bahawa empat pertuduhan itu ‘cacat dan buruk di sisi undang-undang’ kerana kekurangan butiran, serta melanggar Seksyen 354 Kanun Tatacara Jenayah, selain melanggar hak asasinya untuk hidup dan kebebasan peribadi di bawah Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan.

Muhyiddin mendakwa, empat pertuduhan itu tidak berkait dengan sebarang kesalahan di bawah Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berikutan undang-undang antirasuah tidak bermaksud perkataan ‘pertubuhan’ dalam akta itu turut merangkumi masyarakat seperti Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Permohonan untuk membatalkan pertuduhan itu menyasarkan pertuduhan predikat (utama), iaitu empat pertuduhan salah guna kuasa. Tiga pertuduhan pengubahan wang haram bergantung pada empat pertuduhan predikat.

Empat pertuduhan salah guna kuasa dikenakan di bawah Seksyen 23(1) Akta SPRM 2009, mendakwa Muhyiddin menggunakan kedudukannya sebagai perdana menteri ketika itu dan Presiden Bersatu untuk dorongan RM232.5 juta daripada tiga syarikat dan seorang individu, antara 1 Mac 2020 dan 20 Ogos 2021.

Tiga syarikat itu ialah Bukhary Equity Sdn. Bhd (Bukhary Equity), Nepturis Sdn. Bhd., dan Mamfor Sdn. Bhd., manakala individu terbabit ialah Azman Yusoff.

Tiga pertuduhan pengubahan wang haram pula didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 dibaca bersama Seksyen 87(1) Akta yang sama.

Muhyiddin, 76, didakwa menerima lebih RM120 juta hasil daripada aktiviti haram Bukhary Equity antara 25 Februari 2021 dan 8 Julai 2022.

Pengubahan wang haram itu didakwa dilakukan dengan menerima wang yang dimasukkan ke dalam akaun Bersatu.

Presiden Bersatu itu berdepan hukuman penjara 20 tahun dan denda lima kali ganda jumlah suapan terbabit atau RM10,000, yang mana lebih tinggi bagi pertuduhan salah guna kuasa.

Bagi kes pengubahan wang haram, dia boleh dihukum penjara 15 tahun dan denda lima kali ganda jumlah terbabit atau RM5 juta, yang mana lebih tinggi.

Mengikut undang-undang, pengubahan wang haram adalah proses menukar wang tunai, dana atau harta yang diperoleh daripada aktiviti jenayah menjadi seolah-olah datang dari pendapatan yang bersih. – BERNAMA

Terkini

McDonald’s Malaysia tawar pengajian diploma kepada alumni program perantis

McDonald's Malaysia buat julung kalinya menawarkan program Diploma Kemahiran Malaysia (DKM Tahap 4) dan Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM...

Lagi Artikel Berkaitan