27.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 26, 2023

2 warga Indonesia cuba lolos, dipenjara 8 bulan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

DUA tahanan warganegara Indonesia yang meloloskan diri ketika dalam perjalanan dari Mahkamah Sesyen Kota Tinggi ke Penjara Ledang, Selasa lalu dihukum penjara lapan bulan oleh Mahkamah Kulai di Johor, hari ini.

Tertuduh, Haji Samirudin, 36 dan Riki Rinaldi, 40, dijatuhi hukuman selepas mengaku bersalah di hadapan Majistret Azureen Sahira Sauffee Afandi selepas pertuduhan dibacakan secara berasingan.

Berdasarkan pertuduhan, kedua-dua tertuduh didakwa pada 10.50 pagi pada 11 April lalu di Felda Inas menghala ke Sengkang dalam kawasan Kulai dengan sengaja melarikan diri daripada jagaan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

Mereka ditahan secara sah di sini undang-undang di bawah Seksyen 56(1)(a) Akta Imigresen 1959/63 yang didakwa melakukan kesalahan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 224 Kanun Keseksaan.

Jika disabit kesalahan boleh dijatuhi hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Pendakwaan kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Edelynn Wong manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Haji Samirudin memohon hukuman yang ringan kerana memiliki tanggungan lima anak termasuk tiga yang bersekolah serta anak bongsu berusia dua tahun selain menyara ibu bapa yang mengalami masalah kesihatan.

Manakala Riki turut memohon supaya dijatuhi hukuman ringan kerana memiliki tiga anak dan ibu bapanya yang uzur.

Bagaimanapun, Edelynn mencadangkan mahkamah supaya menjatuhi suatu hukuman yang setimpal bagi kedua-dua suspek dengan mengambil kira beberapa faktor termasuk kepentingan awam.

Edelynn menyatakan perbuatan tertuduh bukan saja menimbulkan kesulitan kepada agensi pihak berkuasa malah membazir kos kerajaan atas usaha pencarian dilakukan dan wajar dihukum dengan setimpal.

Azureen Sahira kemudian menetapkan hukuman penjara berkuat kuasa daripada tarikh tangkapan.

Edisi9 sebelum ini melaporkan dua tahanan warga Indonesia membuka gari berantai dan membuka pintu belakang van sebelum melarikan diri dengan memasuki sebuah kebun kelapa sawit terbiar ketika semasa dalam perjalanan bersama tiga anggota APMM dari Mahkamah Kota Tinggi ke Penjara Ledang pada 11 April lalu.

Ketika kejadian, mereka bersama dua lagi tahanan warga Indonesia sepatutnya menjalani hukuman penjara selama enam bulan di Penjara Ledang selepas didakwa di Mahkamah Kota Tinggi bagi pertuduhan bawah Seksyen 5(2) Akta Imigresen 1959/63.

Mereka ditahan penguat kuasa maritim kerana dipercayai tidak mempunyai pas atau dokumen sah masuk ke negara ini.

Kedua-dua suspek bagaimanapun berjaya ditangkap semula dalam tempoh 24 jam kira-kira 1.5 kilometer dari lokasi kejadian dengan kedua-dua tahanan menukar baju lokap yang dipakai dengan t-shirt dan jeans dipercayai dicuri.

-EDISI9

Terkini

McDonald’s tawar pengajian diploma kepada 18 alumni perantis

MCDONALD'S Malaysia buat julung kalinya menawarkan program Diploma Kemahiran Malaysia (DKM Tahap 4) dan Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM...

Lagi Artikel Berkaitan