32.7 C
Kuala Lumpur
Monday, March 27, 2023

Tarikh bicara kes PU Azman 24 hingga 28 Julai

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MAHKAMAH Sesyen Seremban menetapkan 24 hingga 28 Julai ini sebagai tarikh perbicaraan pendakwah selebriti, PU Azman.

PU Azman atau nama sebenarnya Azman Syah Alias berhadapan dengan lima pertuduhan melakukan amang seksual fizikal terhadap dua remaja lelaki pada Februari dan Julai tahun lalu.

Hakim, Datin Surita Budin menetapkan tarikh tersebut pada prosiding sebutan semula kes selepas pihak peguam memohon tarikh awal berikutan tertuduh juga mempunyai kes di mahkamah Klang, Shah Alam dan Ampang.

Beliau berkata, seramai 12 orang saksi pendakwaan mungkin dipanggil bagi memberi keterangan yang terdiri daripada doktor, ibu bapa, mangsa dan pegawai penyiasat.

Sebelum itu, peguam Mohamad Zahid Ahmad yang mewakili PU Azman, memberitahu pihaknya membuat keputusan untuk mengemukakan representasi setelah menerima dokumen kes-kes di mahkamah lain yang membabitkan pengadu dan mangsa sama.

Baca juga:   Zii Jia buru gelaran ketiga, hadapi saingan Indonesia Masters

Ujarnya, ia bagi mengenal pasti sama ada kes di mahkamah tersebut mempunyai perkaitan atau tidak dengan kes di Mahkamah Seremban.

“Dalam kes ini terdapat 12 pertuduhan dan ada empat pengadu. Ada kemungkinan kita akan menghantar alibi.

“Jadi saya mencadangkan puan (hakim) menetapkan tarikh bicara kerana pertuduhan terhadap tertuduh melibatkan empat mahkamah termasuk di Shah Alam, Klang dan Ampang,” katanya.

Surita kemudian menetapkan 25 Mei ini untuk keputusan representasi.

Media sebelum ini melaporkan PU Azman mengaku tidak bersalah atas lima pertuduhan melakukan amang seksual fizikal terhadap remaja lelaki berusia 17 dan 16 tahun pada Februari dan Julai 2022.

Baca juga:   Ikut Mazhab Syafie, Khuzairi boleh kahwini Nurul – PU Azman

Mengikut tiga pertuduhan, tertuduh telah melakukan amang seksual fizikal dengan melakukan perbuatan kelucahan melampau termasuk merangsang mangsa.

Perbuatan itu dilakukan di ruang tamu dan tandas di sebuah rumah di Taman Tiara Sendayan di Nilai pada 6 Julai 2022 antara jam 3 pagi hingga 5 pagi.

Selain itu dia turut tidak mengaku bersalah atas tujuh pertuduhan lain berhubung kesalahan jenayah seksual di Mahkamah Ampang, Klang dan Shah Alam. – BERNAMA

Wartawan

Terkini

Azalina bentang RUU Kesalahan Seksual Kanak-Kanak

Rang Undang-Undang (RUU) Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak (Pindaan) 2023 untuk melindungi kanak-kanak secara menyeluruh dibentang buat kali pertama di...

Lagi Artikel Berkaitan