26.2 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Pemulihan ekonomi golongan M40 perlu diberi perhatian

Setiap kali idea subsidi atau bantuan bersasar dibincangkan di media, golongan M40 kebiasannya tidak diberi perhatian, walaupun mereka turut terkesan.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MALAYSIA memerlukan sebuah sistem ekonomi yang mempedulikan golongan M40.

Ahli Jawatankuasa Parti Amanah Negara (Amanah), Faiz Fadzil berkata, setiap kali idea subsidi atau bantuan bersasar dibincangkan di media, golongan M40 kebiasannya tidak diberi perhatian, walaupun mereka turut terkesan akibat beban percukaian dan tidak menerima bantuan tunai sepertimana golongan B40.

Beliau berkata, M40 dikategorikan sebagai isirumah berpendapatan RM4,850 hingga RM10,959 sebulan.

“Sebuah keluarga yang berpendapatan RM4,850 di Kuala Lumpur (KL) dianggap sebagai M40, sama seperti keluarga lain di Kota Bharu.

“Tetapi, hakikatnya, kos sara hidup lebih menekan keluarga di kawasan bandar-bandar besar seperti KL, apatah lagi jika mempunyai tanggungan yang banyak.

“M40 juga menerima tekanan sistem percukaian, di mana ramai pakar ekonomi telah mengatakan bahawa kadar cukai Malaysia tidak adil bagi sebilangan besar individu M40.

Baca juga:   Sidang Parlimen hibrid akhir Ogos atau awal September

“Justeru, adalah dicadangkan agar satu lagi kategori diperkenalkan iaitu “M40 bawahan” (lower M40) yang dijangka meliputi 50 peratus isirumah M40,”katanya menerusi kenyataan di sini.

Faiz berkata, golongan ini sepatutnya menerima manfaat sama seperti golongan B40 termasuk subsidi minyak dan Bantuan Sara Hidup.

Katanya, bantuan kerajaan juga seharusnya berdasarkan bilangan tanggungan dan lokasi tempat tinggal sesebuah isirumah, bagi mengambil kira faktor inflasi tempatan.

“Justeru, sebuah keluarga di KL sepatutnya menerima bantuan tunai yang lebih tinggi. Pada masa yang sama, sistem cukai pendapatan Malaysia harus distruktur semula supaya golongan M40 bawahan ini tidak dicukai secara berlebihan,”katanya.

Baca juga:   Imigresen tahan dalang sindiket pemalsuan dokumen

Ujarnya, di bawah pentadbiran kerajaan perpaduan yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau percaya bahawa dasar-dasar ekonomi negara akan direform supaya menjadi lebih adil dan peduli.

“Ini amat penting bagi kita memulihkan ekonomi negara dan mengeluarkan rakyat dari bebanan kos sara hidup,”katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Kes bunuh di Tawau: Wanita dituduh bunuh bekas suami

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan