24.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Inspektor polis mengaku tidak bersalah rogol remaja

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG pegawai polis berpangkat inspektor mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Sungai Petani, Kedah, hari ini atas empat pertuduhan merogol dan amang seksual terhadap seorang remaja perempuan di bilik pejabatnya pada 28 Disember tahun lalu.

Tertuduh, Inspektor Mohd Maliki Azmi, 35, membuat pengakuan itu sejurus pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Roslan Hamid.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa merogol seorang remaja perempuan yang kini berusia 16 tahun dengan kerelaan mangsa menggunakan kedudukan berkuasa dimilikinya.

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada 28 Disember tahun lalu jam 6.30 petang dalam bilik pegawai penyiasat jenayah di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Yan.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376(2)(f) Kanun Keseksaan yang jika didapati bersalah boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan sebat.

Pegawai polis berkenaan turut didakwa atas tiga pertuduhan berasingan mengikut Akta Seksual Kanak-kanak kerana melakukan amang seksual terhadap mangsa sama.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan ke atas remaja perempuan berkenaan pada tarikh, masa dan lokasi sama.

Baca juga:   Bahasa Melayu: Kenyataan Syed Saddiq bersifat provokatif

Bagi pertuduhan pertama, tertuduh didakwa melakukan amang seksual dengan cara menyentuh kemaluan mangsa bagi tujuan maksud seksual.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 14(a) Kesalahan Seksual Kanak-Kanak 2017 (Akta 792) dibaca bersama Seksyen 16(1) akta sama.

Mohd Maliki juga didakwa atas pertuduhan memaksa mangsa memasukkan objek ke dalam alat sulitnya.

Bagi pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 14(c) Kesalahan Seksual Kanak-Kanak 2017 (Akta 792) dibaca bersama Seksyen 16(1) Akta yang sama.

Baca juga:   3 kenderaan mikromobiliti dilarang berada di atas jalan raya

Bagi pertuduhan ketiga, dia didakwa membuatkan mangsa menanggalkan pakaian dan menunjukkan badannya supaya dilihat tertuduh dengan niat seksual.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 15(a) (ii) Akta Kesalahan Seksual Kanak-Kanak 2017 (Akta 792).

Jika sabit bersalah terhadap semua pertuduhan itu, tertuduh boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan juga sebat.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Hizween Azleena Othman Kamal, Zulfadzly Hassan dan Nurul Natasha Rizal manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Hizween Azleena memohon mahkamah menetapkan jaminan RM20,000 bagi pertuduhan rogol dan RM15,000 bagi pertuduhan amang seksual.

Beliau turut memohon mahkamah memerintahkan tertuduh melaporkan diri di balai polis berhampiran sekali sebulan dan menyerahkan dokumen perjalanannya sementara menunggu perbicaraan.

Tertuduh dalam rayuannya memohon mahkamah mengurangkan jaminan kerana dia hilang sumber pendapatan dan mempunyai isteri serta ibu bapa untuk ditanggung selain mempunyai hutang yang semakin meningkat.

Baca juga:   Janin bayi lelaki cukup sifat ditemui dalam mangkuk tandas

Mahkamah kemudiannya menetapkan jaminan RM10,000 bagi pertuduhan rogol dan RM15,000 bagi pertuduhan serangan seksual.

Mahkamah turut menetapkan 6 Februari depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Cerun runtuh: Jalan depan Balai Polis Senawang ditutup sementara

JALAN Persiaran Senawang 3 (N035) berhadapan Balai Polis Senawang, ditutup sementara kepada semua jenis kenderaan akibat cerun runtuh di...

Lagi Artikel Berkaitan