26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 23, 2023

Anifah jamin tingkat imej Sabah di mata pelabur

Beliau kini dilantik sebagai Penasihat Khas Perhubungan Antarabangsa dan Pelaburan Asing kepada Ketua Menteri 

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

BEKAS Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman memberi jaminan akan berusaha mempertingkatkan imej Sabah sebagai negeri yang mesra pelabur.

Beliau yang kini dilantik sebagai Penasihat Khas Perhubungan Antarabangsa dan Pelaburan Asing kepada Ketua Menteri juga bersedia untuk berkongsi pengalaman sebagai bekas Menteri Luar untuk membantu negeri itu mencapai hala tuju ‘Sabah Maju Sabah’.

“Saya berbesar hati dapat bekerjasama dengan Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor demi pembangunan yang lebih positif kepada Sabah.

“Saya juga akan melakukan yang terbaik untuk menasihati Ketua Menteri mengenai isu berkaitan hubungan antarabangsa dalam meningkatkan imej Sabah sebagai negeri yang mesra pelabur.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih atas kepercayaan yang diberikan dalam melantik saya bagi memegang jawatan yang penting ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Buli, rasis: KPM tak akan berkompromi – Fadhlina Sidek

Bekas Ahli Parlimen Kimanis itu berkata, pelantikan tersebut jelas menunjukkan Hajiji seorang yang berpandangan jauh kerana usaha memperkukuh hubungan antarabangsa akan membawa Sabah lebih maju ke hadapan.

“Banyak perkara yang Sabah boleh tawarkan, terutama kepada pelabur asing,” katanya.

Menurut beliau, Hajiji amat memahami kepentingan hubungan antarabangsa dalam menjayakan hala tuju Sabah Maju Jaya agar lebih banyak pelaburan asing dibawa masuk ke negeri itu.

“Ia selari dengan usaha memperkasa kerajaan negeri menerusi Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Maka, ini adalah peluang yang tepat untuk Sabah bekerjasama dengan negara luar agar lebih banyak syarikat luar melabur di negeri ini,” katanya.

Baca juga:   Gempa bumi lemah di Beluran - MetMalaysia

Semalam, Hajiji meluahkan keyakinan bahawa pengalaman luas Anifah dalam perhubungan antarabangsa dapat membantu kerajaan Sabah dalam menjalin hubungan baik dengan negara luar dan pelabur asing, selaras dengan dasar kerajaan mesra pelabur.

Anifah, 69, hampir 10 tahun menjawat jawatan sebagai Menteri Luar Negeri ketika di bawah pimpinan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kejar pahala, jangan siakan dengan pembaziran – Agong

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihati umat Islam agar mengejar pahala bulan Ramadan serta tidak mensia-siakan bulan...

Lagi Artikel Berkaitan