26.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

5 projek Mindef dibatalkan

Mindef mengambil perhatian serius akan kenyataan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai ketirisan perbelanjaan.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBANYAK lima projek perolehan yang melibatkan bekalan dan perkhidmatan serta projek infrastruktur telah dibatalkan Kementerian Pertahanan (Mindef) sejak Januari tahun ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan kementerian, Mindef berkata, pihaknya melaksanakan tender secara terbuka bermula Januari tahun ini selaras dasar pentabiran dibawa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Bermula tahun 2023, lima perolehan yang melibatkan bekalan dan perkhidmatan serta projek infrastruktur telah dibatalkan dan akan dilaksanakan secara tender terbuka.

“Ini selaras dasar kerajaan pada masa ini yang mengutamakan ketelusan dan nilai untuk wang,”kata kenyataan itu, hari ini.

Mindef turut memaklumkan, pihaknya telah melaksanakan perolehan aset secara tender terbuka seperti mana keperluan bagi ketiga-tiga cabang perkhidmatan (Tentera Darat Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia).

Baca juga:   Rezeki penjawat awam menang Proton X50 di AKM

“Kementerian Pertahanan mengambil perhatian serius akan kenyataan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai ketirisan perbelanjaan yang disampaikan pada Majlis Dialog Belanjawan Kerajaan 2023 di Putrajaya, Selasa lepas.

“Justeru, sebarang ketirisan dan salah laku sepanjang proses tersebut adalah sesuatu yang tidak akan sesekali dikompromi dengan mana-mana pihak yang melakukan tindakan salah laku demi kepentingan peribadi.

“Kementerian ini juga tidak akan teragak-agak untuk melaporkan sebarang ketirisan dan ketidaktelusan terhadap proses perolehan tersebut kepada pihak berkuasa untuk tindakan selanjutnya,” katanya. – Edisi 9

Baca juga:   LCS: Mindef puas hati status terkini pembinaan kapal

Wartawan

Terkini

Sepasang bot kenka ditahan, tangkap ikan kawasan larangan

ZON Maritim Kuala Kurau telah menahan dua bot nelayan tempatan jenis pukat kenka di kedudukan 12.1 batu nautika barat...

Lagi Artikel Berkaitan