24 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

40 maut, puluhan cedera bas nahas bertembung di Senegal

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEKURANG-kurangnya 40 orang dilaporkan terbunuh dan berpuluh-puluh lagi cedera dalam kemalangan melibatkan dua bas di Senegal pada Ahad.

Nahas dilapor berlaku di Jalan Nasional No. 1 apabila sebuah bas awam yang mengalami kerosakan tayar terbabas ke seberang jalan, lalu bertembung dengan bas lain yang datang dari arah bertentangan.

Sekurang-kurangnya 78 orang cedera, sebahagian daripada mereka parah.

Kemalangan berkenaan yang tular di media sosial menunjukkan kedua-dua bas merempuh satu sama lain meninggalkan kesan serpihan di sepanjang jalan.

Presiden Macky Sall dalam tweet terbaharunya berkata nahas berlaku di kampung Gnivy, di wilayah Kaffrine, tengah Senegal kira-kira jam 3:30 pagi.

“Saya amat bersedih dengan nahas jalan raya yang begitu tragis hari ini di Gniby, yang menyebabkan 40 kematian dan banyak kecederaan serius.

“Saya mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dan mendoakan agar mereka yang cedera cepat sembuh,” kata Sall.

Baca juga:   Penantian 22 tahun pelajar, guru SMK Libaran bakal berakhir

Beliau mengisytiharkan tiga hari berkabung mulai Isnin dan berjanji akan mengadakan pertemuan antara kementerian untuk membincangkan langkah keselamatan jalan raya.

Kemalangan jalan raya kerap berlaku di Afrika Barat kerana keadaan jalan yang teruk, kenderaan usang dan pemandu tidak mematuhi peraturan.- Agensi

Wartawan

Terkini

Dr Amalina rasa bangga dijemput ke Istana Buckingham, London

SIAPA yang tidak rasa bangga apabila dapat menjejakkan kaki di Istana Buckingham, London. Begitulah yang dirasai pakar bedah kelahiran Malaysia,...

Lagi Artikel Berkaitan