30.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

PU Azman mengaku tak bersalah lakukan amang seksual

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PENCERAMAH selebriti, Pencetus Ummah (PU) Azman yang lebih dikenali sebagai Cik Man mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan melakukan amang seksual dan kelucahan melampau terhadap tiga remaja lelaki berusia 17 dan 19 tahun pada Februari serta Jun lalu.

Terdahulu, Azman, 41, nama sebenar, Azman Syah Alias didakwa di dua mahkamah berasingan di Klang hari ini.

Pengakuan tidak bersalah atas kesemua pertuduhan itu dibuat Azman selepas jurubahasa mahkamah membacakan kertas pertuduhan di hadapan Hakim Syafeera Mohd Said dan Majistret Amirul Asyraf Abd Rasid.

Di Mahkamah Sesyen, dia didakwa atas dua pertuduhan melakukan amang seksual fizikal terhadap seorang remaja lelaki berusia 17 tahun bagi tujuan seksual dalam bilik sebuah rumah inap desa di Sungai Udang pada 20 Februari dan 29 Jun lalu.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017.

Jika disabitkan kesalahan boleh memperuntukkan hukuman penjara selama 20 tahun dan boleh juga dikenakan sebat.

Baca juga:   Pekebun didakwa laku amang seksual, rogol anak tiri sejak 2018

Berdasarkan kertas pertuduhan kedua, dia juga didakwa, menggalakkan seorang remaja lelaki 17 tahun, untuk berkomunikasi secara seksual melalui aplikasi WhatsApp di sebuah rumah di Kampung Meru pada 16 Ogos lalu.

Dia boleh dihukum bawah Seksyen 11(1)(b) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang membawa hukuman penjara tidak melebihi tiga tahun.

Sementara itu, di Mahkamah Majistret pula, dia didakwa atas satu pertuduhan iaitu melakukan perbuatan kelucahan melampau terhadap remaja lelaki berusia 19 tahun di sebuah rumah di Jalan Sungai Bertek pada 10 Jun lalu.

Baca juga:   Penjaga stor tak mengaku amang seksual

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 377D Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nurul Qistini Qamarul Abrar dan Azman Syah diwakili peguam Fahmi Adilah dan Mohamad Zahid Ahmad.

Mahkamah kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM24,000 dengan seorang penjamin bagi kesemua pertuduhan.

Dia juga dikehendaki memenuhi syarat tambahan iaitu tidak mengganggu mangsa, keluarga dan saksi pendakwaan, serta melaporkan diri di balai polis berhampiran pada sekali sebulan.

Sebutan semula bagi kesemua kes ditetapkan pada 12 Januari tahun depan.

Terdahulu, pada 12 Oktober lalu, PU Azman dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Seremban, atas lima pertuduhan melakukan amang seksual terhadap dua remaja lelaki, Februari dan Julai lalu. – Edisi 9

Baca juga:   Penceramah bebas ditahan, kes amang seksual

Wartawan

Terkini

LPPKN, JKN gempur saringan HPV DNA di seluruh negara

LEMBAGA Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) melaksanakan program Gempur Saringan HPV DNA...

Lagi Artikel Berkaitan