24.6 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Pengasuh Taska dipenjara 7 hari, denda RM32,000

Menganiaya termasuk menekup kepala dengan plastik dan menarik rambut dua kanak-kanak berusia setahun.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG pengasuh Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) dipenjara tujuh hari dan didenda RM32,000 oleh dua Mahkamah Sesyen berasingan hari ini kerana menganiaya termasuk menekup kepala dengan plastik dan menarik rambut dua kanak-kanak berusia setahun.

Siti Rosliza Mukhtar, 47, dipenjara bermula hari ini dan akan dipenjara 18 bulan, jika gagal membayar denda berkenaan.

Hukuman terbabit diputuskan oleh dua hakim, Datuk Nu’aman Mahmud Zuhudi dan Norina Zainol Abidin, selepas Siti Rosliza mengaku bersalah atas dua pertuduhan menganiaya kanak-kanak terbabit.

Mengikut pertuduhan, Siti Rosliza melakukan penganiayaan dengan menekup kepala kanak-kanak perempuan dengan plastik yang mungkin menyebabkan mangsa cedera fizikal dan emosi, di sebuah Taska di Brickfields, 3.19 petang pada 16 November lalu.

Tertuduh juga didakwa melakukan penganiayaan dengan menarik dan mengheret tangan dengan kasar serta menarik rambut kanak-kanak lelaki, untuk mendudukkannya yang mungkin menyebabkan mangsa cedera fizikal di TASKA terbabit, pada jam 5.36 petang, tarikh sama.

Baca juga:   Pengunjung Batu Caves bantu wanita bersalin dalam kereta

Susulan itu, wanita berkenaan didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan boleh didenda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum 20 tahun atau kedua-duanya, jika disabitkan kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Abdul Khaliq Nazeri, memohon hukuman penjara dan denda dikenakan terhadap tertuduh yang bersifat pengajaran, mengambil kira faktor kepentingan awam serta menghantar isyarat jelas tiada tolak ansur terhadap kesalahan dilakukan.

Baca juga:   Individu pertama didakwa mengikut Akta Pergigian

“Tertuduh sepatutnya lebih bertanggungjawab dan berhati-hati ketika mengasuh kanak-kanak. Kesalahan itu jelas penganiayaan kepada kanak-kanak.

“Sebagai orang dewasa, tertuduh boleh lihat kesan dan akibat tindakannya terhadap kanak-kanak itu,” katanya, lapor BH Online.

Seorang lagi Timbalan Pendakwa Raya, Noorhani Muhmmed Ayub, berkata tertuduh sebagai pengasuh sepatutnya menjaga kanak-kanak dengan baik seperti diamanahkan oleh ibu bapa mereka.

“Tertuduh yang tiada rekod jenayah menekup kepala mangsa dengan plastik dan ia membahayakan serta mengakibatkan kecederaan serius kepada kanak-kanak itu.

“Saya memohon hukuman setimpal diberikan kepada tertuduh yang didakwa kerana menganiaya mangsa,” katanya.

Susulan itu, Siti Rosliza yang tidak diwakili peguam merayu hukuman ringan kerana menanggung ibu yang rabun serta adik-beradik lain.

“Saya tidak berkahwin dan ketika ini menumpang di rumah adik. Saya juga perlu melunaskan kembali bayaran pinjaman di syarikat lama saya bekerja,” katanya.

Baca juga:   Bintara Kanan Maritim didakwa atas 80 tuduhan terima suapan

Wartawan

Terkini

Cerun runtuh: Jalan depan Balai Polis Senawang ditutup sementara

JALAN Persiaran Senawang 3 (N035) berhadapan Balai Polis Senawang, ditutup sementara kepada semua jenis kenderaan akibat cerun runtuh di...

Lagi Artikel Berkaitan