24.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Jalan Batang Kali-Genting ditutup setahun – KKR

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JALAN Batang Kali-Gohtong Jaya, Genting Highlands, tempat berlakunya tragedi tanah runtuh yang meranapkan tiga tapak perkhemahan Father’s Organic Farm pada awal pagi Jumaat lalu ditutup selama setahun bagi kerja-kerja pemulihan cerun.

Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya (KKR), Datuk Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman berkata, sementara tempoh itu pengguna jalan raya diminta menggunakan laluan alternatif yang akan dikeluarkan bilik gerakan Jabatan Kerja Raya (JKR).

Menurutnya, pihaknya juga akan membuat kajian dengan lebih mendalam di tapak tragedi berhubung pembinaan cerun selepas operasi mencari dan menyelamat (SAR) berakhir.

“Walaupun jalan itu OK, kita tidak berani buka sehingga cerun baharu dibuat yang akan mengambil tempoh kira-kira setahun,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Program Sambutan Hari Profesion Teknikal Negara (HPTN) 2022 di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas perkembangan insiden tanah runtuh di tapak perkhemahan Fathers’ Organic Farm, Gohtong Jaya yang mengorbankan 24 mangsa.

Baca juga:   INKA Creative miliki 10 peratus Kerteh FC

Wan Ahmad Uzir berkata, pembinaan jalan di kawasan itu tidak menyebabkan berlakunya runtuhan, sebaliknya insiden berkenaan disebabkan faktor semula jadi kerana adanya aliran air bawah tanah.

“Ia juga tidak disebabkan pengairan secara haram dari tapak perkhemahan, namun pergerakan air yang kita tidak nampak dari mata kasar,” katanya.

Beliau berkata, KKR mengenal pasti 1,045 cerun yang berada di sepanjang jalan Persekutuan di Semenanjung dalam kategori berisiko tinggi untuk runtuh.

Baca juga:   Bukit Malawati ditutup sementara akibat tanah runtuh

“Tiada pembangunan dibenar dibangunkan di kawasan berisiko tinggi itu.

“Kita sudah ada garis panduan yang diluluskan melalui Mesyuarat Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan yang perlu diikuti pihak berwajib. Melalui garis panduan itu juga kita meletakkan kriteria iaitu kawasan merah tidak dibenarkan sebarang pembangunan,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kemerosotan jumlah pelajar aliran sains jejas pembinaan negara

KEMEROSOTAN jumlah pelajar aliran sains di sekolah-sekolah menengah semakin membimbangkan dan situasi itu perlu ditangani dengan segera, kata Ahli...

Lagi Artikel Berkaitan