24.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Import telur atasi kekurangan bekalan – Mat Sabu

Keperluan membawa masuk telur ayam dari sumber luar juga akan dikaji semula setelah bekalan telur ayam kembali stabil.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pertanian dan Keterjaminan Makanan telah mengenal pasti beberapa sumber dari luar untuk menampung keperluan bekalan telur dalam negara dengan kadar segera bagi keterjaminan bekalan tersebut di pasaran.

Menterinya, Mohamad Sabu berkata, bagi pelan jangka pendek berkenaan, kementerian akan memastikan telur ayam yang diterima selamat daripada penyakit dan menepati piawaian yang ditetapkan.

Menurut beliau, segala protokol dan tatacara yang ditetapkan Kerajaan bagi tujuan membawa masuk keperluan tersebut perlu dipatuhi tanpa kompromi.

“Inisiatif membawa masuk telur ayam dari sumber luar bukan untuk menekan pengusaha industri telur ayam tempatan, sebaliknya bagi memastikan bekalan telur ayam dalam negara tidak terputus dan kebajikan rakyat terjaga.

“Keperluan membawa masuk telur ayam dari sumber luar juga akan dikaji semula setelah bekalan telur ayam kembali stabil,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Sebutan semula kes rasuah Guan Eng, isteri 28 Mei

Beliau berkata demikan susulan sidang media Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam berkenaan keterjaminan bekalan telur ayam dalam negara.

Ujar Mohamad lagi, kementerian menyedari keperluan bekalan telur ayam yang merupakan makanan seharian berprotein yang popular di kalangan rakyat Malaysia dengan kadar penggunaan purata telur ayam sebanyak 968 juta biji sebulan.

“Saya juga telah meminta Ketua Setiausaha Kementerian untuk melihat impak mengimport telur ayam dari sumber luar kepada industri telur ayam tempatan sedia ada, dan Agrobank untuk mengemukakan cadangan bagi membantu pembekal dan pengusaha kecil supaya mereka kekal berdaya saing dalam industri ini.

Baca juga:   Bukit Malawati ditutup sementara akibat tanah runtuh

Menurut beliau, kementerian sentiasa berusaha dengan pelbagai pendekatan bagi menjamin bekalan telur ayam negara kembali stabil dengan harga yang kompetitif.

“Kementerian yakin isu kekurangan bekalan telur ayam dapat diselesaikan dalam masa terdekat dengan kerjasama pelbagai pihak,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kemerosotan jumlah pelajar aliran sains jejas pembinaan negara

KEMEROSOTAN jumlah pelajar aliran sains di sekolah-sekolah menengah semakin membimbangkan dan situasi itu perlu ditangani dengan segera, kata Ahli...

Lagi Artikel Berkaitan