30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 28, 2024

Kafein: Sejauh mana kesannya kepada kesihatan?

Mesti Baca

Editor Edisi 9
Editor Edisi 9
Editor Edisi 9

Oleh AZIZI AHMAD

KAFEIN adalah ubat perangsang yang digunakan untuk memastikan orang terjaga. Ia ditemui dalam biji kopi, daun teh, beri guarana, dan biji koko.

Kesan kafein bergantung kepada dos. Lebih banyak kafein yang digunakan, lebih kuat kesan ubat itu pada tubuh seseorang.

Berapa Banyak Kafein yang Perlu Anda Ambil dalam Sehari?

Jumlah kafein yang perlu anda ambil dalam sehari bergantung pada beberapa faktor, termasuk umur anda dan berapa banyak kafein yang anda minum.

Kita semua tahu sekurang-kurangnya seorang yang minum kopi seolah-olah itu adalah tugas mereka. Tetapi jika kita sentiasa minum kopi, berapa banyak kafein yang perlu kita ambil?

Kafein adalah perangsang dan ia menjadi agak popular kerana ia memberi kita tenaga untuk bertenaga sepanjang hari.

Kesan Buruk Terlalu Banyak Kafein

Tetapi jika kita minum terlalu banyak kafein, kita boleh mengalami kesan sampingan seperti peningkatan kebimbangan atau perasaan gelisah.

Kafein adalah ubat perangsang yang paling popular di dunia. Ia diambil secara berbeza dalam budaya yang berbeza, tetapi di seluruh dunia, orang meminumnya untuk satu sebab atau yang lain.

Terdapat banyak kesan buruk dalam pengambilan kafein, termasuk jantung berdebar-debar, kegelisahan, kerengsaan, dan insomnia.

Akibat lain ialah ia boleh menyebabkan kesukaran menumpukan perhatian dan meningkatkan tahap kebimbangan.

Advertisements

Ramai orang mengambil kafein untuk meningkatkan mood mereka atau merangsang pemikiran mereka untuk belajar atau bekerja supaya mereka mungkin tidak menyedari betapa ia memberi kesan kepada mereka sehingga mereka tidak mengambil kafein selama beberapa hari.

Berapa Banyak Kafein Boleh Memberi Kesan Buruk?

Kafein adalah bahan ketagihan yang mempunyai banyak manfaat, tetapi juga boleh menyebabkan banyak kesan buruk. Ketagihan kafein menjadi isu yang lebih biasa hari ini.

Telah didapati bahawa majoriti orang yang minum kafein secara tetap mengatakan mereka memerlukannya untuk menjalani harian.

Jika anda ketagih dengan kafein, disarankan agar anda mengurangkan pengambilan secara beransur-ansur supaya tidak mengalami sebarang gejala penarikan diri.

Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penggunaan Kafein Peribadi Anda

Kafein adalah ubat psikoaktif yang paling biasa digunakan di dunia. Ia ditemui dalam kopi, teh, biji koko, coklat, dan produk lain. Kira-kira 2.25 bilion cawan kopi digunakan secara global setiap hari.

Memandangkan manusia semakin bergantung kepada kafein untuk memberi kuasa atau tenaga kepada mereka melalui aktiviti harian mereka, mereka juga semakin bergantung kepadanya untuk kesejahteraan mereka.

Kafein telah terbukti mempunyai pelbagai kesan pada otak dan badan kita termasuk mengurangkan simptom kemurungan dan tahap kebimbangan, meningkatkan kewaspadaan dan rentang perhatian.

Ini bagi membantu kita menumpukan pada tugasan di tangan lebih lama tanpa berasa letih atau penat, meningkatkan prestasi fizikal dalam sukan ketahanan seperti lari jarak jauh atau berbasikal dengan membenarkan atlet mengambil kurang oksigen sambil mengekalkan tahap intensiti senaman yang sama untuk jangka masa yang lebih lama

Faedah Menelan Jumlah Kafein Sederhana Setiap Hari

Kafein ialah perangsang dibenar undang-undang yang terdapat dalam minuman seperti kopi, soda dan teh. Ia merangsang sistem saraf pusat dengan menyekat reseptor adenosin di dalam otak.

Justeru, walaupun kafein telah dikaitkan dengan banyak manfaat untuk prestasi mental, terdapat juga risikonya.


  • Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Edisi 9. – Editor
Advertisements

Terkini

Imigresen gempur penempatan haram pendatang di Sentul

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) memeriksa 123 warga asing dalam operasi di sebuah penempatan haram di kawasan sekitar Sentul di...

Lagi Artikel Berkaitan