30.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 20, 2024

Ganjaran pulang mengundi: Fahmi gesa SPR, polis siasat Sanusi

Kenyataan Muhammad Sanusi itu dibuat dalam ceramahnya di Parlimen Padang Serai malam kelmarin

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa menyiasat Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berhubung kenyataan yang dipercayai ada kaitan dengan politik wang.

Gesaan itu dibuat Menteri Komunikasi Digital, Fahmi Fadzil melalui rakaman video di Twitter beliau hari ini.

Menurut beliau, kenyataan Muhammad Sanusi dalam ceramahnya di Parlimen Padang Serai malam kelmarin, seolah-olah memberi bayangan pengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) diberi ganjaran atas undi mereka.

“(Ia dalam bentuk) duit ya, RM50 atau RM100 dan sebagainya, sama ada ia cuba diselindungi sebagai dana untuk balik (mengundi) tapi ia berulang dalam konteks Pilihan Raya Kecil (PRK) Padang Serai.

“Saya percaya kenyataan beliau ini sangat bahaya, wajar disiasat oleh PDRM dan SPR kerana yang saya risaukan adalah politik wang, semakin menjadi-jadi dan seolah-oleh dihalalkan dengan terma atau takrif.

“Tapi kita tahu sebenarnya ia adalah bentuk sogokan supaya pengundi memilih satu-satu parti, jadi saya mohon pihak berkuasa untuk mengambil tindakan segera menyiasat kenyataan beliau,” katanya.

Advertisements

Terdahulu, ketika berucap pada Ceramah Jelajah Perikatan Nasional (PN) Padang Serai, malam kelmarin, Muhammad Sanusi yang juga Pengerusi PN Kedah dilaporkan kecewa dengan sikap segelintir penyokong parti PN yang menuntut balasan kerana pulang mengundi.

Ketua Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat itu berkata, perbuatan tersebut amat memalukan kerana penyokong parti lawan khususnya Pakatan Harapan (PH) tidak pernah meminta duit walaupun pulang dari luar negara.

“Undi kita penting, jangan berkira duit minyak RM50, RM100 atau RM200 (kerana) yang lawan kita balik dari Taiwan, China, Singapura, Amerika Syarikat dan Australia, duit tambang sekupang pun tak minta. 

“Dia undi PH, dia jahanamkan kita. Hampa (anda) RM50 riuh merata, minta merata buat video dan tunjuk kat orang, buat malu. Kawan tu balik habis puluh ribu, sekupang dia tak minta pasai dia tau penting tanah ini untuk dikuasai.

“Kita bodoh, ligan (kejar) wakil rakyat minta RM50, tak bagi (ugut) tak mau balik dah. Negeri ini orang nak amik dah,” kata Muhammad Sanusi ketika berucap pada ceramah jelajah berkenaan.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia kesan kapal terlibat pelanggaran hilangkan diri

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia sedang mengesan salah sebuah daripada dua kapal dagang yang terlibat dalam pelanggaran di 25 batu...

Lagi Artikel Berkaitan