29.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Fadhlina, Menteri Pendidikan wanita pertama mulakan tugas

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

AHLI Parlimen Nibong Tebal, Fadhlina Sidek yang merupakan wanita pertama dilantik sebagai Menteri Pendidikan memulakan tugasnya secara rasmi hari ini.

Beliau tiba di bangunan kementerian di Putrajaya pada pukul 8.55 pagi, seterusnya menyempurnakan sesi mengimbas kad perakam waktu pada hari pertama bekerja.

Fadhlina yang mempunyai latar belakang pendidikan dalam bidang undang-undang diiringi Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Datuk Yusran Shah Mohd Yusof.

Turut hadir Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Pkharuddin Ghazali.

Inilah kali pertama Kementerian Pendidikan diterajui oleh seorang wanita dengan terakhir dipegang oleh Datuk Dr Radzi Jidin manakala Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga pernah menjawat jawatan sama pada 1986 hingga 1991.

Fadhlina, 45, anak kepada Allahyarham Datuk Siddiq Fadzil, bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) yang dilantik Anwar pada 2 Disember lalu.

Baca juga:   Pendidik diseru pertahan penghormatan, tertib ilmu - Radzi Jidin

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), Ketua Angkatan Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu menang di Parlimen Nibong Tebal dalam persaingan empat penjuru dengan majoriti 16,293 undi.

Beliau menewaskan Datuk Mansor Othman (Perikatan Nasional), Datuk Seri R.S Thanenthiran (Barisan Nasional) dan Goh Kheng Huat (Bebas). – Edisi 9

Wartawan

Terkini

PM ucap takziah kepada keluarga mendiang Gopal Sri Ram

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga Timbalan Pendakwa Raya Kanan yang juga...

Lagi Artikel Berkaitan