26.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 19, 2024

KLIA, LGK kekal lapangan terbang terbaik dunia

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

LAPANGAN Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) kekal sebagai lapangan terbang terbaik dunia berdasarkan kaji selidik Kualiti Perkhidmatan Lapangan Terbang (ASQ)

Kedua-dua lapangan terbang antarabangsa mencatatkan skor penuh 5.00 dalam kaji selidik pada suku ketiga 2022, sekali gus mengekalkan kedudukan teratas sepertimana dicatat pada suku kedua sebelum ini.

Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dalam satu kenyataan berkata, bagi suku ketiga, KLIA berkongsi pencapaian itu dalam kategori lebih 40 juta penumpang setahun (mppa) bersama lapan lagi lapangan terbang lain.

“LGK merupakan satu-satunya lapangan terbang dalam kategori dua hingga lima mppa yang memperoleh mata penuh dalam kaji selidik itu,” kata kenyataan tersebut.

ASQ merupakan kaji selidik global oleh Majlis Lapangan Terbang Antarabangsa (ACI) yang mengukur kepuasan penumpang secara keseluruhan untuk keselamatan terminal, kemudahan, perkhidmatan dan kebersihan.

Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi antara lapangan terbang terbaik dunia.

Sementara itu, menurut Pengarah Urusan MAHB Datuk Iskandar Mizal Mahmood, perjalanan udara kini mencatatkan pemulihan yang lebih pantas pada separuh kedua tahun ini.

Advertisements

“Dengan pertambahan penumpang yang tiba melalui lapangan terbang, kami ingin menghapuskan sebarang tekanan yang tidak perlu daripada perjalanan mereka dengan memastikan prosedur yang cekap, kemudahan berfungsi dengan baik dan kakitangan lapangan terbang yang mesra,”katanya.

Kini lebih banyak syarikat penerbangan telah menyambung semula laluan penerbangan mereka ke Malaysia pada Oktober termasuklah KLM Royal Dutch Airlines, All Nippon Airways dan Lion Air yang masing-masing terbang tanpa henti dari Amsterdam, Tokyo-Haneda dan Surabaya ke Kuala Lumpur.

MAHB juga menyaksikan kembalinya semula laluan Manila-Kota Kinabalu oleh Cebu Pacific dan laluan Pulau Pinang-Denpasar oleh AirAsia di Malaysia.

Mengenai prestasi trafik, MAHB berkata prestasi trafik penumpang di Malaysia pada Oktober mencatatkan 5.4 juta pergerakan dengan 2.1 juta penumpang antarabangsa dan 3.3 juta penumpang domestik, manakala operasi Turkiye di Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen (SAW) mencatatkan 2.9 juta penumpang (antarabangsa: 1.5 juta; domestik: 1.4 juta).

Berbanding bulan sebelumnya, trafik penumpang antarabangsa meningkat sebanyak 9 peratus di lapangan terbang kumpulan itu di Malaysia dan tiga peratus di SAW.

Secara keseluruhan, MAHB merekodkan 8.3 juta pergerakan penumpang untuk Oktober, melepasi paras 8 juta untuk bulan kedua berturut-turut. – BERNAMA

Advertisements

Terkini

AP Terbuka: Mana-mana syarikat bumiputera boleh memohon

MANA-MANA syarikat bumiputera, termasuk yang tidak pernah terlibat dalam aktiviti automotif, boleh memohon untuk dilantik sebagai syarikat AP Terbuka...

Lagi Artikel Berkaitan