31 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

MetMalaysia nafi cuaca buruk luar biasa hujung Oktober

Keadaan cuaca di Malaysia sedang dipengaruhi oleh penumpuan angin di Semenanjung, utara Sarawak dan barat Sabah sehingga penghujung bulan Oktober.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JABATAN Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) menafikan rakaman video yang menyatakan negara akan berdepan cuaca buruk luar biasa hujung bulan ini seperti tular di pelbagai platform media sosial termasuk aplikasi Whatsapp.

MetMalaysia dalam satu kenyataan berkata, melalui pemantauan terkini, keadaan cuaca di Malaysia sedang dipengaruhi oleh penumpuan angin di Semenanjung, utara Sarawak dan barat Sabah sehingga penghujung bulan Oktober.

“Keadaan tersebut berpotensi menyebabkan keadaan cuaca lembap di kebanyakkan negeri.

“Sehubungan itu, MetMalaysia telah mengeluarkan ramalan cuaca signifikan, semalam,” katanya hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, ia berdasarkan analisis model MetMalaysia Weather Research and Forecasting Model (MET-WRF), European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) dan Global Forecast System (GFS).

Baca juga:   JPS ramal 4 negeri banjir serentak mulai Jumaat ini

“Ia menunjukkan penumpuan angin yang sedang berlaku di Semenanjung, utara Sarawak dan barat Sabah dijangka berlanjutan sehingga penghujung bulan Oktober 2022.

“Keadaan ini berpotensi menyebabkan pembentukan awan ribut petir yang boleh membawa hujan lebat dan angin kencang pada sebelah petang hingga awal malam di kebanyakan negeri di Semenanjung, utara Sarawak, barat Sabah serta Wilayah Persekutuan Labuan.

Menurutnya, satu sistem tekanan rendah terbentuk di timur Filipina dan dijangka bergerak ke arah barat dan barat laut menjauhi rantau negara.

“Walau bagaimanapun, kewujudan sistem ini memberi sedikit kesan terhadap keadaan laut.

“Oleh itu, amaran angin kencang dan laut bergelora kategori pertama telah dikeluarkan pada 12.30 tengah hari ini dengan kelajuan angin antara 40 hingga 50 kilometer sejam dan ketinggian ombak mencapai 3.5 meter dijangka boleh berlaku di kawasan perairan Condore, Reef North dan Layang-Layang dalam tempoh Khamis, 27 Oktober 2022 sehingga Ahad, 30 Oktober 2022,” katanya.

Baca juga:   Wartawan 'tunjuk' imej suami mandi bogel

MetMalaysia akan terus memantau dan memaklumkan perubahan cuaca signifikan dari masa ke semasa.

“Maklumat sahih berkenaan ramalan dan amaran cuaca boleh dicapai melalui laman web MetMalaysia iaitu www.met.gov.my, aplikasi mobil myCuaca, media sosial rasmi serta Hotline di talian 1-300-22-1638.

“Sebarang penyebaran maklumat berita palsu dan tidak sahih boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya. 

Baca juga:   Penerima dos pertama vaksin lepasi angka 10 juta

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tak serik didakwa kali ketiga curi pakaian, seluar dalam lelaki

SEORANG wanita yang juga ibu tiga anak tidak serik-serik apabila dia sekali lagi dituduh atas kesalahan serupa iaitu mencuri...

Lagi Artikel Berkaitan