30.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

UMNO pilih calon boleh diterima ramai bertanding PRU-15

UMNO ambil kira pandangan cawangan dan kita buat penilaian berasaskan orang yang boleh diterima.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

UMNO akan memilih calon yang bukan sahaja boleh diterima oleh parti tetapi lebih penting pengundi setempat di kawasan yang ditandingi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) nanti.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, UMNO juga membuat tinjauan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen untuk menentukan calon yang dipilih boleh diterima ramai atau sebaliknya.

“Calon (UMNO) yang (bertanding pada PRU-15) kira orang mahu (calon itu) kita ambil, DUN dan Parlimen itu kita buat tinjuan tengok orang ramai boleh terima orang itu atau beberapa orang (calon lain) dan kita ambillah dia (calon diterima orang ramai). 

“UMNO ambil kira pandangan cawangan (yang mahu parti itu tidak mencalonkan semula calon yang tewas pada pilihan raya umum lalu) dan kita buat penilaian berasaskan orang yang boleh diterima.”

Baca juga:   Khairy ada masalah kepercayaan terhadap Presiden UMNO

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Ekspo Lembaga Kemajuan Wilayah Utara (PERDA) (Expert) 2022 di Dataran Transformasi Usahawan, Midtown PERDA di Kubang Menerong di Pulau Pinang, semalam.

Mahdzir yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar berkata demikian ketika diminta mengulas laporan media berhubung gesaan supaya UMNO tidak menamakan semula calon yang tewas pada pilihan raya umum lalu untuk bertanding pada PRU-15 nanti kerana mereka sudah ditolak oleh rakyat. 

Gesaan itu dibuat oleh Timbalan Ketua Cawangan UMNO Seberang Perak, Datuk Dr Guntur Tobeng yang mahu calon-calon yang tewas itu tidak dicalonkan semula kerana akan menjejaskan kredibliti parti seolah-olah tidak mempunyai barisan pelapis sehingga masih menampilkan calon yang sudah tidak diterima oleh pengundi.

Baca juga:   Sultan Johor cadangkan 'lockdown' penuh secara bersasar

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Bantuan Musim Tengkujuh pekebun kecil Risda ditambah baik

KABINET bersetuju meluluskan Penambahbaikan skim Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) untuk pekebun kecil getah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah...

Lagi Artikel Berkaitan