24 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Prestasi perbelanjaan peruntukan pembangunan meningkat – PM

Mesti Baca

PRESTASI perbelanjaan peruntukan pembangunan (DE) bagi tahun ini sehingga 15 Ogos lalu mencatatkan peningkatan sehingga 50.35 peratus berbanding 26.4 peratus pada 15 April, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Sehubungan itu, Perdana Menteri menggesa semua kementerian meningkatkan prestasi perbelanjaan masing-masing.

“Peruntukan yang tidak dibelanjakan perlu diserahkan kembali kepada Kementerian Kewangan untuk diagihkan semula kepada kementerian-kementerian yang memerlukan,” kata beliau.

Ismail Sabri berkata demikian dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Pemantauan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) di Putrajaya hari ini.

Mesyuarat itu dihadiri oleh Menteri-menteri Kanan serta ketua-ketua jabatan dan agensi.

Perdana Menteri berkata, jawatankuasa itu dan juga Jawatankuasa Pemudahcara Pelaksanaan Projek Pembangunan Negara (JP4N) akan terus meneliti isu dan cabaran semasa bagi mempercepat pelaksanaan projek pembangunan dalam tempoh RMK-12, demi manfaat kepada Keluarga Malaysia.

Baca juga:   Henti sat politik, lawan la Covid dulu, rakyat dah 'nak muntah'

Kata beliau, mesyuarat turut bersetuju agar Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri (EPU, JPM) menyediakan Kajian Separuh Penggal (KSP) RMK-12 bagi meneliti dan menyemak semula dasar dan sasaran sedia ada agar matlamat pembangunan yang disasarkan dapat dicapai.

“Proses ini akan bermula pada September 2022 hingga September 2023,” kata beliau. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

TVET: Keazaman, kesungguhan industri dituntut

Oleh MOHAMMAD RIZAN HASSAN PERTUBUHAN Kebangsaan Pekerja Berkemahiran (PKPB) menyambut baik dan menyokong penuh saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar...

Lagi Artikel Berkaitan