25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Pelbagai aktiviti sempena Semarakkan Transformasi Pendidikan

Ini termasuk pelancaran Sekolahku SEJAHTERA: Sepakat dan Selamat di SMK Presint 14 (1), Putrajaya pada 18 Ogos ini.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pendidikan Malaysia (KPM) merangka pelbagai program dalam kempen Bersama Semarakkan Transformasi Pendidikan yang bermula 1 Ogos lalu sehingga 16 September ini.

Sehingga kini hampir 50 program diatur yang merangkumi hal-hal berkaitan menginovasi pengajaran dan pembelajaran (PdP); mendigital perkhidmatan, membugar kurikulum dan pentaksiran; memperkukuh infrastruktur, menyemarak inklusiviti dalam pendidikan, memantap modal insan serta mengoptimum potensi bakat murid.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata, kementerian kini dalam usaha mentransformasi sektor tersebut dengan libat urus pelbagai rakan strategik dan pemegang taruh.

“Malaysia tidak ketinggalan tetapi kita berada pada tahap mendatar yang memerlukan transformasi.

“KPM sedang melalui tempoh transformasi jauh lebih cepat daripada biasa khususnya dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini,” katanya sempena Forum Transformasi Pendidikan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Antara program yang telah dilaksanakan termasuk webiner Penambahbaikan Portfolio Warden Asrama di Sekolah-sekolah di bawah KPM membabitkan 9,868 peserta terdiri daripada warden asrama bagi kluster Pemantapan Modal Insan.

Baca juga:   Kehilangan tokoh pemimpin yang disegani - Ismail Sabri

Turut diadakan webinar Meningkatkan Kemahiran Guru Menggunakan Google Workspace membabitkan 600 guru secara atas talian bagi kluster menginovasikan PdP turut dilaksanakan pada minggu pertama.

Pada minggu kedua iaitu dari 8 hingga 14 Ogos ini, Program Forum Remaja Peringkat Kebangsaan dilaksanakan membabitkan 500 peserta bagi kluster mengoptimumkan potensi bakat murid.

Sementara itu, berdasarkan program yang telah diatur, sepanjang minggu kedua bulan ini akan dilangsungkan Pelancaran Sekolahku SEJAHTERA: Sepakat dan Selamat membabitkan kerjasama KPM, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Dalam Negeri yang akan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Presint 14 (1).  

Baca juga:   Lembaga Pengarah TH tolak bukan Islam jadi GM hotel

Program tersebut membabitkan kira-kira 550 penyertaan itu serta pelancaran Portal Adu Buli.

Pada minggu keempat dari 22 hingga 28 Ogos pula, antara program diatur ialah Program Jelajah Mesra Orang Asli di Perak selama tiga hari iaitu dari 24 hingga 26 Ogos.

“Kumpulan sasar bagi program berkenaan ialah pegawai KPM, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Selangor, Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), guru pelatih pribumi, guru sekolah, dan murid orang asli Perak dengan anggaran peserta seramai 292 orang bagi kluster menyemarak inklusiviti dalam pendidikan,” katanya.

Pada minggu kelima pula iaitu dari 29 Ogos hingga 4 September ini, program yang dilaksanakan sepanjang bulan September ialah peluasan pemasaran hasil karya seni visual murid KPM melalui pameran di galeri seni visual berprestij di Galeri Shah Alam.

Program itu membabitkan 184 penyertaan di bawah kluster mengoptimumkan potensi bakat murid.

Baca juga:   7 rakyat Malaysia terkandas, dibenar masuk Filipina

Pada minggu keenam pula iaitu dari 5 hingga 11 September, program Kejohonan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM) 2022: 24 acara sukan akan dijalankan di seluruh negara membabitkan jumlah penyertaan seramai 12,000 bagi kluster mengoptimumkan potensi bakat murid.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Ini bukan pengakhiran karier politik saya – Hishammuddin

AHLI Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang digantung keahlian dalam UMNO menegaskan keputusan itu bukan pengakhiran kepada karier politiknya. Sebaliknya bekas...

Lagi Artikel Berkaitan