29.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

Mahkamah tolak tangguh 3 bulan, rayuan akhir Najib Khamis ini

Hakim Tengku Maimun ketika membaca penghakiman ringkasnya menyatakan keadilan yang dilewatkan adalah keadilan yang dinafikan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PERMOHONAN peguam bela bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangguhkan pendengaran rayuan akhir bagi bekas pemimpin berkenaan ditolak.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan yang diketuai Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat membuat keputusan tersebut.

Hakim Tengku Maimun ketika membaca penghakiman ringkasnya menyatakan keadilan yang dilewatkan adalah keadilan yang dinafikan.

“Walaupun mengetahui tarikh perbicaraan telah ditetapkan lebih awal, perayu (Najib) masih lagi menamatkan perkhidmatan peguam lama dan melantik peguam baharu.

“Itu adalah haknya tetapi perayu tidak sepatutnya datang ke mahkamah dan menyatakan bahawa peguamnya tidak bersedia untuk menjalankan kes.

“Peguam baharu juga tidak boleh datang ke mahkamah dan meminta penangguhan atas alasan tidak bersedia.

Baca juga:   Kes SRC: Najib lafaz sumpah laknat ketiga malam ini

“Mengikut kod etika amalan peguam, seseorang peguam tidak boleh menerima sesuatu kes dan kemudiannya datang ke mahkamah dan memberitahu bahawa anda tidak bersedia untuk menjalankan kes,” katanya.

Hakim Tengku Maimun kemudian memberitahu pendengaran rayuan itu akan bersambung Khamis ini.

Terdahulu, peguam Hisyam Teh Poh Teik memohon penangguhan di antara tiga hingga empat bulan.

Menurutnya, beliau dilantik sebagai peguam bela Najib pada 21 Julai lalu dan kes ini membabitkan dokumen dan keterangan saksi yang ramai.

“Saya dengan rendah diri memohon agar saya dan pasukan saya diberikan peluang yang sewajarnya dan anak guam diberikan perlindungan yang sama rata.

Baca juga:   Tarikh PRN Sarawak diumumkan Rabu ini - SPR

“Saya dengan seikhlasnya merayu agar keadilan dilihat telah dilaksanakan. Berikan peluang kepada saya dan pasukan saya untuk membuat persiapan dan benarkan kami untuk kembali dan berhujah,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Kanan adhoc, Datuk V. Sithambaram menyerahkan keputusan berhubung penangguhan itu kepada budi bicara mahkamah.

“Mahkamah telah pun menolak permohonan penangguhan pendengaran rayuan ini sebanyak dua kali.

“Pihak pembelaan juga telah dimaklumkan sewaktu pengurusan kes bahawa rayuan ini akan tetap diteruskan seperti dijadualkan. Fakta kes ini telah ada tangan Mahkamah ini namun kami serahkan segalanya kepada budi bicara mahkamah,” katanya.

-EDISI9

Baca juga:   Mangsa banjir di Johor menurun; hanya 309 orang

Wartawan

Terkini

Siti Nur Atiqah menyamar pegawai KDN, ditahan

WANITA yang menyamar sebagai Pengarah Kewangan, Kementerian Dalam Negeri (KDN) akhirnya ditahan polis, semalam. Perkara itu disahkan Ketua Polis Daerah...

Lagi Artikel Berkaitan