27 C
Kuala Lumpur
Wednesday, May 29, 2024

Mahkamah tolak tangguh 3 bulan, rayuan akhir Najib Khamis ini

Hakim Tengku Maimun ketika membaca penghakiman ringkasnya menyatakan keadilan yang dilewatkan adalah keadilan yang dinafikan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PERMOHONAN peguam bela bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangguhkan pendengaran rayuan akhir bagi bekas pemimpin berkenaan ditolak.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan yang diketuai Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat membuat keputusan tersebut.

Hakim Tengku Maimun ketika membaca penghakiman ringkasnya menyatakan keadilan yang dilewatkan adalah keadilan yang dinafikan.

“Walaupun mengetahui tarikh perbicaraan telah ditetapkan lebih awal, perayu (Najib) masih lagi menamatkan perkhidmatan peguam lama dan melantik peguam baharu.

“Itu adalah haknya tetapi perayu tidak sepatutnya datang ke mahkamah dan menyatakan bahawa peguamnya tidak bersedia untuk menjalankan kes.

“Peguam baharu juga tidak boleh datang ke mahkamah dan meminta penangguhan atas alasan tidak bersedia.

“Mengikut kod etika amalan peguam, seseorang peguam tidak boleh menerima sesuatu kes dan kemudiannya datang ke mahkamah dan memberitahu bahawa anda tidak bersedia untuk menjalankan kes,” katanya.

Hakim Tengku Maimun kemudian memberitahu pendengaran rayuan itu akan bersambung Khamis ini.

Advertisements

Terdahulu, peguam Hisyam Teh Poh Teik memohon penangguhan di antara tiga hingga empat bulan.

Menurutnya, beliau dilantik sebagai peguam bela Najib pada 21 Julai lalu dan kes ini membabitkan dokumen dan keterangan saksi yang ramai.

“Saya dengan rendah diri memohon agar saya dan pasukan saya diberikan peluang yang sewajarnya dan anak guam diberikan perlindungan yang sama rata.

“Saya dengan seikhlasnya merayu agar keadilan dilihat telah dilaksanakan. Berikan peluang kepada saya dan pasukan saya untuk membuat persiapan dan benarkan kami untuk kembali dan berhujah,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Kanan adhoc, Datuk V. Sithambaram menyerahkan keputusan berhubung penangguhan itu kepada budi bicara mahkamah.

“Mahkamah telah pun menolak permohonan penangguhan pendengaran rayuan ini sebanyak dua kali.

“Pihak pembelaan juga telah dimaklumkan sewaktu pengurusan kes bahawa rayuan ini akan tetap diteruskan seperti dijadualkan. Fakta kes ini telah ada tangan Mahkamah ini namun kami serahkan segalanya kepada budi bicara mahkamah,” katanya.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Sindiket proses ekstasi tumpas, dadah RM33.65 juta dirampas

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) berjaya menumpaskan satu sindiket memproses dan mengedar serbuk dadah jenis ekstasi di sekitar Kuala Lumpur,...

Lagi Artikel Berkaitan