24 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

Banjir kilat di Johor, JPS pam keluar air dari kawasan terjejas

JPS juga akan menambah baik lagi sistem pengepaman ini untuk menampung kapasiti air yang lebih tinggi.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SUSULAN kejadian banjir kilat di Johor Baharu petang tadi sehingga menenggelamkan lebih 500 kenderaan di pusat bandar raya itu, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) telah mengambil tindakan segera dengan mengepam keluar air dari kawasan terjejas.

Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, JPS juga akan menambah baik lagi sistem pengepaman ini untuk menampung kapasiti air yang lebih tinggi.

“Namun, saya difahamkan hujan lebat hari ini adalah lebih daripada kebiasaan. Taburan hujan hari ini hampir cecah 100 mm berbanding dengan paras biasa iaitu 20mm.

“Paras air pasang juga agak tinggi iaitu sekitar 1.15 meter dan ini telah menyebabkan air hujan tidak dapat mengalir ke laut,” katanya dalam satu hantaran di Facebook hari ini.

Baca juga:   Penunggang motosikal maut kepala ditimpa batu runtuh

Beliau berkata demikian selepas melawat kawasan di sekitar Bangunan Persekutuan dan Hospital Sultanah Aminah di Bandaraya Johor Bahru yang dilanda banjir.

Turut bersama dalam lawatan berkenaan ialah Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya Pengangkutan & Infrastruktur negeri, Mohamad Fazli Salleh.

Ujar Onn Hafiz lagi, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan EXCO bertanggungjawab melihat punca menyebabkan banjir kilat di sekitar bandar raya ini serta segera mencari jalan mengatasinya.

“Beliau (Exco) dan Pihak Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) akan mencari penyelesaian segera supaya perkara sebegini dapat dielak pada masa akan datang,” katanya.

-EDISI9

Baca juga:   Parlimen boleh bersidang semasa Darurat, titah Agong

Wartawan

Terkini

43 tahun bersama UMNO, warganet beri kata semangat

TAN Sri Annuar Musa menyingkap kembali memori di awal pembabitannya menyertai parti UMNO setelah 43 tahun sebagai ahli dan...

Lagi Artikel Berkaitan