25 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

Love scam: Wanita rugi hampir setengah juta

Pada Oktober tahun lalu, suspek memberitahu syarikatnya mempunyai masalah kewangan dan meminta pertolongan daripada mangsa.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG eksekutif terpaksa berputih mata menanggung kerugian hampir setengah juta apabila terperangkap dalam penipuan ‘Love Scam’ sejak lebih 10 bulan lalu.

Difahamkan, wanita berusia 41 tahun itu menjadi mangsa sindiket penipuan selepas mengenali seorang lelaki warga asing melalui Facebook pada Ogos tahun lalu.

Mennurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Mohammad Fakhrudin Abdul Hamid, perkenalan mangsa dan ahli sindiket itu berterusan melalui aplikasi WhatsApp menggunakan nombor telefon antarabangsa.

“Sepanjang tempoh perkenalan mangsa tidak pernah bertemu dengan suspek dan lelaki itu mendakwa bekerja sebagai jurutera petroleum yang mempunyai syarikat di Singapura.

“Pada Oktober tahun lalu, suspek memberitahu syarikatnya mempunyai masalah kewangan dan meminta pertolongan daripada mangsa.

“Mangsa percaya dengan kata-kata suspek kemudiannya memasukkan wang ke akaun yang didakwa milik peguam suspek berjumlah RM5,000,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   Kejayaan PKRC MAEPS 2.0 hasil kolaborasi 19 agensi

Ujar Mohammad Fakhrudin, mangsa telah membuat 47 kali transaksi pembayaran ke empat akaun bank berbeza dengan jumlah keseluruhan RM428,000.

“Mangsa mula sedar ditipu selepas memaklumkan perkara berkenaan kepada keluarga dan segera membuat laporan polis semalam,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Stor sisa pukal blok utara MOF terbakar

STOR sisa pukal dan penyelenggaraan di blok utara, Level G Kementerian Kewangan (MOF) di Putrajaya dilaporkan terbakar, petang tadi. Jurucakap...

Lagi Artikel Berkaitan