25.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 27, 2022

RUU pembiayaan politik perlu – Ahmad Zahid

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

RANG Undang-Undang (RUU) Pembiayaan Politik adalah perlu bagi mengelak adanya ‘kambing hitam’.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, dengan adanya RUU berkenaan maka tiada lagi pihak yang akan teraniaya dan dipersalahkan dalam isu pembiayaan politik dan derma politik.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, ketika pemerintahan Datuk Seri Najib Razak, RUU Pembiayaan Politik pernah dicadangkan, namun apabila BN kalah ia tidak sempat dibentangkan.

“Akibatnya apabila era pemerintahan Pakatan Harapan (PH) bukan sahaja rang undang-undang tersebut tak dibentangkan, maka pendakwaan terpilih berlaku dan berunsur politik.

“Yang menjadi mangsa ialah mereka dianggap musuh politik. Apabila saya enggan membubarkan Umno, saya dan teman-teman pimpinan parti dijadikan kambing hitam dalam isu kes wang pembiayaan politik dan derma.

“Peliknya yang bersekutu dengan mereka tiada pula apa-apa pendakwarayaan hingga kini,” katanya dalam satu hantaran di Facebook.

Baca juga:   WHO kenal pasti tolak vaksin satu ancaman kesihatan global

Menurutnya yang juga Presiden Umno, sehingga hampir berakhirnya sidang Dewan Rakyat, kali ini RUU berkenaan masih belum dibentangkan.

“Maka apabila BN menang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dan menguasai Parlimen akan dipastikan rang undang-undang tersebut akan dibentangkan di Parlimen.

“Tiada lagi pihak yang akan teraniaya dan kambing hitam dalam isu pembiayaan politik dan derma politik.

“Bak kata Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan, individu yang memberikan dana politik tidak berasa khuatir, manakala penerima tidak dizalimi,” katanya.

Baca juga:   Perak catat kes positif tertinggi, pekerja asing paling ramai

Ahmad Zahid menegaskan RUU berkenaan menjadi antara azam Umno dan BN sekiranya memenangi PRU-15.

“Janganlah putus asa dan teruskanlah bangkit. Masa akan tiba tidak lama lagi,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Tun M ucap terima kasih kepada 4,566 pengundinya

TUN Dr Mahathir Mohamad mengucapkan terima kasih kepada 4,566 pengundi di Parlimen Langkawi yang memberi undi kepada beliau dalam...

Lagi Artikel Berkaitan