26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024

Guru-guru, buatkanlah pelajar betah hadiri kelas

Mesti Baca

Editor Edisi 9
Editor Edisi 9
Editor Edisi 9

Saudara Pengarang

Berapa kalikah anda, sebagai guru, berasa bosan di dalam kelas kerana anda telah memberikan kuliah yang sama sepanjang hari? Ayuh, jujurlah.

Berapa kalikah pelajar atau murid anda kelihatan bosan di dalam kelas mendengar guru ketiga mereka berturut-turut berdengung tentang topik yang sedang dibincangkan?

Jika anda seperti kebanyakan orang lain, jawapannya mungkin “ramai”. Salah satu sebab untuk ini ialah ramai guru boleh menjadi membosankan.

Dalam sesetengah kes, mereka berdiri di hadapan bilik darjah dan membaca nota mereka hari demi hari, mengharapkan pelajar mereka terlibat dan mempelajari bahan tersebut.

Ini bukan cara yang berkesan untuk mengajar, dan ia pastinya tidak menjadikan kelas menarik.

Salah satu cara terbaik untuk menjadikan pelajar anda berminat dalam kelas ialah menggunakan teknologi.

Terdapat pelbagai jenis teknologi yang boleh anda gunakan, termasuk komputer riba, tablet dan telefon pintar. Jika anda kekurangan Chromebook atau iPad, semak bilangan telefon bimbit yang anda ada di dalam kelas.

Hari ini anda akan mendapati kebanyakan pelajar anda mempunyai komputer poket mudah alih ini. (?)

Jika anda terpaksa menggunakan kaedah bersyarah, anda boleh menggunakan perisian seperti Screencastify atau Loom untuk merakam persembahan PowerPoint atau Keynote anda.

Advertisements

Muat naiknya ke alat seperti Edpuzzle dan semak untuk memahami soalan. Ingat, pendekkan video anda. Peraturan praktikal yang baik ialah lima minit atau kurang.

Satu lagi cara terbaik untuk menggunakan teknologi ialah membuat tugasan dan kuiz dalam talian.

Ini membolehkan pelajar mengerjakan tugasan mereka dari mana-mana sahaja, yang boleh membantu terutamanya pelajar yang tinggal jauh dari sekolah.

Ia juga membolehkan guru menilai kemajuan pelajar dengan lebih mudah. Alat seperti Nearpod, Socrative, Pear Deck, Formative dan Gimkit bagus untuk tugasan dan kuiz dalam talian.

Anda juga boleh membuat hyperdocs yang membolehkan untuk memasukkan pelbagai jenis media, tapak web dan pentaksiran penilaian.

Akhir sekali, anda boleh melibatkan pelajar anda dengan media sosial seperti Twitter dan Instagram. Mereka membenarkan anda berkongsi foto dan video aktiviti kelas, yang boleh membantu pelajar berasa lebih berhubung dengan sekolah.

Anda juga boleh menggunakan alatan ini untuk berhubung dengan guru lain dan mempelajari tentang strategi pengajaran baharu.

Jadi, guru-guru, jangan jadikan diri anda bosan! Gunakan teknologi untuk melibatkan pelajar anda dalam pelbagai cara.

Buat pelajar anda mahu berada di dalam kelas, dan mereka akan belajar dengan lebih berkesan. Terima kasih untuk membaca!

AZIZI AHMAD
Segambut, Kuala Lumpur

Advertisements

Terkini

PM umum peruntukan RM31.7 juta untuk rancangan Felda

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan kelulusan peruntukan sebanyak RM31.7 juta bagi melaksanakan projek ekonomi tambahan...

Lagi Artikel Berkaitan