29.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

KPLB saran pelajar keciciran sekolah ambil TVET

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) menyarankan pelajar keciciran sekolah dan tidak lagi berminat dalam bidang akademik mengambil peluang mengikuti laluan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET).

Menurut Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid, bidang TVET turut memberi jaminan masa depan dengan tawaran kerja yang memenuhi kehendak industri.

“Kita mempunyai 280 institusi TVET di bawah KPLB, sehingga Mac lalu, jumlah pelajar TVET KPLB sudah mencecah 48,785.

“Jadi tadi saya mengesyorkan agar pelajar-pelajar yang keciciran sekolah ini jika dia tidak minat akademik lagi dia boleh pergi kepada kemahiran (TVET), kita ada GiatMARA, Institut Kemahiran MARA (IKM), Kolej Poly-Tech MARA (KPTM) dan lain -lain yang diiktiraf Agensi Kelayakan Malaysia (MQA),”katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan Program Kolokium Kaunseling Murid Berisiko Cicir Peringkat Negeri Kedah, di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kuala Nerang hari ini.

Baca juga:   Lagi pelajar MRSM Ulul Albab hafaz al-Quran dalam masa singkat

Kolokium itu kata Mahdzir, adalah untuk melihat bagaimana pelajar tercicir berhadapan dengan keluarga selain modul untuk menarik minat pelajar terbabit kembali ke sekolah.

Jelas beliau, kes keciciran pelajar di kawasan luar bandar adalah kecil dan antara punca yang dikenal pasti adalah berkaitan masalah keluarga dan faktor kemiskinan.

“Jumlah pelajar yang tercicir tidak lah ramai berbanding jumlah lima juta pelajar sekolah di seluruh negara, jadi guru kaunseling ini perlu ada modul untuk menarik mereka kembali ke sekolah dan sekiranya mereka tidak berminat kita cadang mereka ke laluan TVET.

Baca juga:   Konflik terbuka dalam media sosial makin membimbangkan

Kolokium Kaunseling Murid Berisiko Cicir Negeri Kedah yang diadakan ini adalah juga untuk melihat bagaimana pelajar tercicir berhadapan dengan keluarga selain modul untuk menarik minat pelajar terbabit kembali ke sekolah,” kata Mahdzir.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan