26.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

Kerajaan perkenal Program Dermasiswa B40 TVET

Bagi memberi galakan dan motivasi kepada pelajar golongan B40 mendalami bidang TVET di IPTA

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN hari ini bersetuju untuk melaksanakan Program Dermasiswa dalam bidang Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) sebagai usaha meningkatkan motivasi dan galakan pelajar untuk memilih bidang tersebut.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pelaksanaan program itu khusus untuk pelajar B40 yang mengikuti pengajian dalam bidang TVET di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di bawah seliaan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) tahun ini.

“Pengambilan pertama akan melibatkan 1,000 orang pelajar dan kerajaan menjangkakan program ini melibatkan implikasi kewangan berjumlah RM36.41 juta bagi setiap pengambilan.

“Saya yakin, program ini menawarkan lebih banyak peluang kepada anak-anak Keluarga Malaysia, terutamanya daripada kumpulan B40 mendapat akses pendidikan di peringkat lebih tinggi, seterusnya membina kerjaya dalam bidang TVET,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Minggu TVET Negara 2022 di Politik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam, hari ini.

Turut hadir Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad; Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan; Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Baca juga:   Murid kurang berkemampuan dapat pelitup muka percuma

Pada awal ucapannya, Ismail Sabri berkata, bilangan pelajar aliran vokasional dan teknikal di negara maju adalah tinggi.

Jelasnya, di Jerman bidang TVET dianggap salah satu sistem pendidikan utama, sehingga 70 peratus pelajarnya memasuki aliran vokasional.

Baca juga:   Institusi TVET KPLB digesa perhebat kerjasama dengan industri - Mahdzir

“Senario ini juga terdapat di negara-negara maju di Asia seperti Korea Selatan yang berjaya bangkit dengan pantas daripada kemusnahan perang untuk muncul sebagai kuasa besar ekonomi hasil pengukuhan pendidikannya termasuk bidang TVET.

“Dengan menjadikan kedua-dua negara ini sebagai contoh, amat signifikan untuk Kerajaan menetapkan TVET sebagai antara perkara yang perlu diberikan keutamaan bagi memacu pembangunan ekonomi negara,” jelas Ismail Sabri lagi.

Untuk rekod, TVET telah dikenal pasti sebagai salah satu daripada 14 pemacu perubahan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

“Ini kerana sudah sampai masa TVET menjadi pilihan utama para belia dalam mempersiapkan diri mereka untuk masa depan seperti mana negara maju lain,” katanya.

Justeru, Ismail Sabri berkata, pelbagai strategi telah digariskan termasuk menangani isu pertindihan dan merombak tadbir urus TVET, mempromosikan jenamanya selain meningkatkan kualiti program dan mewujudkan pangkalan data.

“Kerajaan turut memperkukuhkan penawaran program berorientasikan industri dan memperhebatkan penglibatan industri secara aktif bagi menyediakan graduan yang menepati keperluan mereka,” katanya lagi.

Ismail Sabri turut mengisytiharkan 2 Jun sebagai Hari TVET Negara.

Baca juga:   Penubuhan badan perantara wujud ekosistem TVET bersepadu

Ia jelas Ismail Sabri bagi menghargai sumbangan pelbagai pihak berkaitan TVET.

“Tarikh itu juga bersempena penubuhan Politeknik Ungku Omar yang merupakan institusi penyedia TVET terawal negara sejak 1969,” katanya lagi.

Wartawan

Terkini

56 set tren LRT laluan Kelana Jaya mula operasi suku ketiga 2023

SEBANYAK 56 set tren Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya dijangka akan mula beroperasi secara berperingkat pada suku...

Lagi Artikel Berkaitan