25.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

Ganja beri kesan mudarat – AADK

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PENYALAHGUNAAN ganja mampu memberi pelbagai kesan mudarat terhadap diri penagih.

Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) berkata, antara kesan jangka pendek pengambilan ganja adalah tidak dapat memberi tumpuan, pening, imbangan dan koordinasi rendah, reaksi yang perlahan, menjejaskan pemikiran serta memori terganggu.

“Manakala kesan jangka panjang penggunaan ganja adalah resah, kemurungan, bingung, paranoia (perasaan takut dan curiga yang tidak rasional),” katanya lapor, Sinar Harian.

AADK berkata, penggunaan ganja secara berterusan turut memberi kesan yang lebih serius terhadap sel otak.

“Kesan ini menyebabkan program rawatan dan pemulihan memerlukan perancangan dan pendekatan lebih spesifik serta masa yang lebih panjang,” jelasnya.

Menurutnya, berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Institut Kebangsaan Penagihan Dadah Amerika Syarikat (NIDA) menunjukkan penggunaan ganja boleh menyebabkan gangguan terhadap ingatan jangka pendek dan pertimbangan, mengganggu persepsi serta menjejaskan prestasi akademik.

“Penggunaan berterusan akan menyebabkan kesan jangka masa panjang terhadap pembangunan otak.

“Penggunaan ganja juga boleh menyebabkan ketagihan. Penggunaan di usia remaja akan menjadi faktor yang tinggi untuk seseorang meneruskan tabiat penagihan di masa akan datang,” tegasnya.

Baca juga:   PRN Sabah: GRS menang, calon Ketua Menteri jadi teka-teki

AADK berkata, pengguna tegar ganja adalah mereka yang menggunakan bahan tersebut dan menyebabkan ketagihan serta kebergantungan ke atas penggunaannya.

“Pengguna ini menunjukkan bahawa mereka menggunakan ganja setiap minggu atau setiap hari dan meningkatkan penggunaan mereka dalam tempoh setahun.

Baca juga:   Meninggal dunia sebelum sempat ambil daging korban

“Pengguna ganja dalam jangka masa yang lama dan mengakibatkan kebergantungan perlu mendapatkan rawatan dan pemulihan di atas ketagihan,” tambahnya.

Jelasnya, pengguna tegar ganja juga akan mendapat kesan kesihatan mental.

“Beberapa kajian menunjukkan pengguna ganja tegar mempunyai tahap dopamine yang rendah iaitu bahan kimia yang berada di dalam otak yang bertanggungjawab mengawal motivasi di tahap yang rendah,” ujarnya.

AADK berkata, berdasarkan statistik menunjukkan penurunan jumlah penyalahgunaan dan penagih ganja dalam kalangan remaja serta pelajar iaitu sebanyak 16.3 peratus sejak tahun 2020 hingga 2021.

“Seramai 129 individu berusia 13 hingga 18 tahun dilaporkan menagih ganja pada tahun 2020, namun statistik itu menurun pada tahun lalu iaitu seramai 108 remaja.

“Statistik penyalahgunaan dan penagih dadah ganja pada 2020 adalah seramai 3,396 orang, namun jumlah itu juga mencatatkan penurunan pada tahun lalu iaitu seramai 3,179 orang,” jelasnya.

Terdahulu, penduduk Thailand dibenarkan untuk menanam pokok ganja di rumah untuk kegunaan sebagai bahan makanan atau minuman selain dihisap di rumah sendiri.

Baca juga:   Ismail Sabri ucap takziah kepada Wan Azizah

Bagaimanapun Bangkok Post melaporkan membenarkan penanaman ganja secara sah di negara itu menimbulkan kebimbangan ia boleh menyebabkan peningkatan ketagihan dadah.

Wartawan

Terkini

Bayi tak sedarkan diri di pusat asuhan disahkan meninggal dunia

SEORANG bayi lelaki berusia tiga bulan meninggal dunia selepas tidak sedarkan diri ketika berada di pusat asuhan di Seksyen...

Lagi Artikel Berkaitan