27.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

15 warga Malaysia terbabit nahas bas di Arab Saudi

Susulan insiden itu, mereka yang terlibat dibawa ke Hospital An Nur dan King Faisal Hospital di Mekah bagi mendapatkan rawatan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Luar (Wisma Putra) mengesahkan insiden kemalangan melibatkan bas pekerja dinaiki 15 warganegara Malaysia yang terbabas di Muzdalifah, Arab Saudi semalam.

Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata, kesemuanya merupakan pekerja di sebuah syarikat pembinaan yang terlibat dengan projek landasan dan perkhidmatan kereta api di Mekah.

“Susulan insiden itu, mereka yang terlibat dibawa ke Hospital An Nur dan King Faisal Hospital di Mekah bagi mendapatkan rawatan.

“Dua daripada mangsa mengalami kecederaan serius patah tulang di bahagian bahu dan tengkuk, manakala selebihnya menerima rawatan sebagai pesakit luar dan dibenarkan pulang selepas menerima rawatan,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, siasatan lanjut sedang dijalankan oleh pihak berkuasa Arab Saudi berhubung kemalangan itu.

Baca juga:   Gempa bumi sederhana di utara Sumatera, dirasai di Malaysia

Tambahnya, Konsulat Jeneral Malaysia di Jeddah akan terus memantau perkembangan insiden itu dan menghulurkan bantuan konsular yang sewajarnya.

“Kementerian Luar mendoakan agar kesemua mangsa kembali pulih dengan segera,” katanya.

-EDISI9


Wartawan

Terkini

Peluang melanjutkan pengajian melalui APEL.C – MQA

ANGGOTA Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan masyarakat berpeluang melanjutkan pengajian menerusi laluan Pengakreditan Pembelajaran Berasaskan Pengalaman Terdahulu (APEL)...

Lagi Artikel Berkaitan