27.4 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Sah habis petrol di beberapa stesen minyak di Terengganu

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Terengganu mengesahkan berlaku kekurangan petrol di beberapa stesen minyak di negeri ini sebagaimana tular dalam media sosial sejak semalam.

Pengarahnya, Saharuddin Mohd Kia berkata, siasatan KPDNHEP mendapati kejadian itu berpunca daripada penggunaan petrol tinggi melebihi jangkaan susulan peningkatan jumlah kenderaan yang pulang ke kampung halaman untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri.

“Setiap stesen minyak mempunyai kuantiti petrol yang boleh digunakan untuk tempoh tertentu tapi disebabkan penggunaan terlampau tinggi pada hari raya, petrol ini habis sebelum tiba tarikh bekalan baharu diisi.

“Kebanyakan stesen minyak terjejas adalah yang berada di laluan utama dari Besut ke Kuala Terengganu kerana ia menjadi tumpuan pengguna jalan raya,” katanya seperti dilaporkan Sinar Harian hari ini.

Bagaimanapun menurut Saharuddin, kekurangan bekalan hanya melibatkan petrol jenis RON95 dan keadaan dijangka pulih sepenuhnya secara berperingkat.

Baca juga:   Negara buka pintu untuk pelancong antarabangsa Disember ini

Beliau berkata, usaha mengisi bekalan baharu petrol di stesen minyak mengambil sedikit masa berikutan masalah kesesakan lalu lintas menyukarkan lori tangki tiba dengan lebih cepat.

Semalam, tular dalam media sosial tentang berpuluh kenderaan dilaporkan tersadai di stesen minyak di Setiu berikutan kehabisan petrol.

Wartawan

Terkini

DBKL angkut 11 motosikal halang laluan pejalan kaki di Kg Baru

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui Warden Trafik Jabatan Penguatkuasaan melaksanakan Tindakan Khas Angkut Kenderaan (Motosikal) di sekitar laluan...

Lagi Artikel Berkaitan