31 C
Kuala Lumpur
Monday, December 5, 2022

COVID-19 : Pil Paxlovid mampu kurangkan kemasukan hospital

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PIL anti-COVID-19 Paxlovid dapat membantu mengurangkan risiko kemasukan ke hospital untuk penyakit berkaitan COVID-19 dan boleh didapati secara meluas di farmasi di Amerika Syarikat, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS pada Rabu.

“Terdapat bukti saintifik Paxlovid mampu mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dan kematian pesakit COVID-19 ringan hingga sederhana dan yang berisiko menjadi lebih serius,” kata pengarah Pejabat Penyakit Berjangkit di FDA, John Farley.

Beliau berkata Paxlovid juga dijangka berkesan terhadap varian Omicron, lapor Xinhua.

FDA membenarkan penggunaan Paxlovid pada Disember 2021 untuk rawatan COVID-19 ringan hingga sederhana pada pesakit dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas dengan berat sekurang-kurangnya 40 kilogram.

Walaupun bilangan kemasukan ke hospital akibat COVID-19 menurun mendadak sejak awal 2022, sesetengah pesakit berisiko tinggi masih perlu dirawat di hospital.

Baca juga:   RM10.93 bilion untuk pembangunan luar bandar - Ismail Sabri

Rawatan awal dengan Paxlovid dan terapeutik lain yang dibenarkan atau diluluskan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit menjadi lebih teruk, menurut FDA.

Minggu lalu, Naib Presiden AS, Kamala Harris turut diberikan Paxlovid selepas disahkan positif COVID-19.

Paxlovid mengandungi nirmatrelvir dan ritonavir dan terdapat dalam dua dos berbeza, satu untuk dos standard dan satu untuk mereka yang mempunyai masalah berkaitan buah pinggang.–Bernama

Wartawan

Terkini

Izinkan pemulihan segera Malaysia, pesan Najib

RAKYAT diminta izinkan pemulihan segera Malaysia biarpun adanya perasaan benci terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Itu...

Lagi Artikel Berkaitan