31.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

Bekalan ayam di pasar raya seluruh negara kembali stabil

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

BEKALAN ayam di pasar raya seluruh negara dilihat stabil hasil pemerhatian dilakukan dan tidak berlaku kekurangan ketara sejak 10 hari lepas.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) Datuk Seri Ronald Kiandee berkata, ini selepas pihak pengusaha ayam telah ambil tindakan dan keperluan sepatutnya bagi memastikan bekalan ayam 1.8 juta hingga dua juta ayam setiap hari.

“Dalam masa sama, kita juga telah menghentikan eksport buat masa ini bagi memastikan keperluan tempatan dapat dipenuhi,” katanya selepas melawat Dinding Poultry Development Centre (DPDC), Segari di Manjung, Perak hari ini.

Dilaporkan bekalan ayam di beberapa negeri masih stabil dan tidak terputus sepenuhnya walaupun terdapat pengurangan bekalan yang diterima melalui pembekal.

Bekalan ayam sebelum ini dilaporkan berkurangan di beberapa negeri kononnya atas beberapa sebab antaranya kerana peralihan ke fasa endemik, sambutan Aidilfitri serta pembelian panik susulan satu kenyataan akan berlaku ketiadaan bekalan ayam pada 20 hingga 22 Mei lepas.

Baca juga:   Isu bekalan ayam dijangka selesai bulan depan

Ditanya mengenai tuntutan subsidi ayam, Ronald berkata, penternak ayam yang belum menerima atau membuat permohonan, masih boleh berbuat demikian selepas tempoh yang akan berakhir 5 Jun ini.

“Kita harap pihak industri tampil ke hadapan membuat tuntutan subsidi mereka. Kita juga telah menambah kakitangan di peringkat negeri supaya urusan tuntutan dapat diperbaiki, dipercepatkan dan berjalan lancar.

“Selepas tarikh itu masih boleh diproses. Sebelum ini kelulusan berperingkat tapi kali ini peringkat negeri yang akan melakukan semakan dan semakan terakhir oleh ibu pejabat,” katanya.

Baca juga:   Isu bekalan ayam dijangka selesai bulan depan

Beliau berkata, setakat ini hanya RM71 juta subsidi telah dibayar walaupun sebanyak RM729.43 juta subsidi disediakan di bawah Skim Kawalan Harga Keluarga Malaysia sejak 5 Feb lepas.

“Ini selaras penetapan harga siling ayam standard pada harga RM8.90 per kilogram. – Bernama

Wartawan

Terkini

Tiga terbunuh, nahas kereta bertembung di Pontian

TIGA terbunuh dalam nahas di Kilometer 5.7 Jalan Parit Semerah – Parit Kudus, di hadapan Sekolah Kebangsaan (SK) Parit...

Lagi Artikel Berkaitan