26.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

Pesakit boleh ditemani penjaga, terima pelawat di wad mulai Sabtu

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) membenarkan pesakit-pesakit di wad fasiliti kementerian itu untuk ditemani oleh penjaga dan menerima pelawat mulai Sabtu ini.

KKM dalam satu kenyataan berkata, pelaksanaan polisi penjaga dan pelawat di hospital KKM semasa fasa peralihan ke endemik itu, bagaimanapun adalah berdasarkan kriteria-kriteria tertentu tertakluk kepada kapasiti dan kemampuan hospital dan wad masing-masing.

Menurut kementerian itu, kriteria umum bagi pelawat dan penjaga mestilah berusia 12 tahun ke atas, telah lengkap vaksinasi COVID-19 dan tidak tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan COVID-19.

“Bagi penjaga kepada kategori pesakit tertentu yang perlu menjalani ujian RTK-Ag kendiri, ujian perlu dijalankan dalam tempoh 24 jam sebelum ketibaan ke hospital, tarikh dan masa ujian dijalankan perlu dinyatakan berserta gambar sebagai bukti,”katanya.

Menjelas lanjut KKM berkata, individu yang mahu menjaga dan melawat juga mesti dari kalangan yang tidak disyaki menghidapi COVID-19 atau individu dalam pemantauan (PUS) serta tidak mempunyai gejala COVID-19.

Baca juga:   PM umum barisan Kabinet pagi esok, angkat sumpah Isnin

“Mereka juga perlu mengisi borang deklarasi COVID-19 serta mematuhi standard operasi prosedur (SOP) dan memakai alat pelindung diri (PPE) seperti yang ditetapkan.

Jelas KKM lagi, bagi kriteria khusus untuk lawatan dan jagaan pesakit bukan COVID-19 termasuk menemani ibu bersalin, individu itu perlu menjalani ujian saringan COVID-19 iaitu RTK-Ag kendiri dan disahkan negatif.

“Lawatan daripada kalangan ahli keluarga kepada pesakit bukan COVID-19 yang berada sama ada di wad, Unit Rawatan Rapi (ICU) atau sedang tenat (end of life) adalah dibenarkan namun adalah terhad kepada dua orang pelawat pada satu-satu masa.

Baca juga:   Ibu hamil yakin vaksinasi langkah terbaik lindung diri, kandungan

“Pelawat juga digalakkan untuk menjalani ujian COVID-19 menggunakan RTK-Ag kendiri sebelum melawat.

“Hanya seorang penjaga sahaja dibenarkan bagi pesakit bukan COVID-19 yang menerima rawatan pesakit luar atau jabatan kecemasan,”katanya.

Sementara itu, kata KKM, bagi lawatan dan jagaan bagi pesakit COVID-19 kehadiran penjaga hanya dibenarkan bagi pesakit yang memerlukan penjagaan khusus dan pesakit kanak-kanak sahaja.

“Bagi tujuan tersebut, penjaga perlu menjalani ujian RTK-Ag kendiri dan disahkan negatif dan ujian perlu diulang sekiranya penjaga bergejala dan sebelum pulang ke rumah.

“Tiada pelawat dibenarkan bagi pesakit COVID-19, kecuali bagi pesakit yang sedang tenat sama ada di wad atau di ICU.

“Hanya dua pelawat dibenarkan pada satu-satu masa dan ujian COVID-19 menggunakan RTK-Ag kendiri adalah digalakkan sebelum lawatan,” menurut kenyataan itu.

Baca juga:   Negeri Pantai Timur, Putrajaya catat masalah bantut tertinggi

KKM turut memaklumkan dalam keadaan tertentu apabila risiko penularan COVID-19 adalah tinggi seperti berlakunya wabak COVID-19 di hospital, pihak hospital boleh melakukan beberapa pengubahsuaian kepada polisi sedia ada bagi memastikan kesihatan dan keselamatan semua pihak.-Edisi 9

Terkini

Pensyarah UiTM buat gangguan seksual ditamatkan perkhidmatan

SEORANG pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang didakwa melakukan gangguan seksual terhadap bekas penuntutnya sebelum ini telah ditamatkan perkhidmatannya...

Lagi Artikel Berkaitan