26.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

KEMAS teruskan agenda basmi buta huruf di luar bandar

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

JABATAN Kemajuan Masyarakat (KEMAS) mensasarkan seramai 1,800 orang akan menerima manfaat dari pelaksanaan program Kursus Orientasi Pendidik Masyarakat TABIKA Bagi Pemantapan Kelas Literacy For Adult Skills (LEADS) dan Program Literasi Fungsian 2.0 (PLF 2.0).

Timbalan Ketua Pengarah Operasi KEMAS, Ahmad Kamal Idris Mohd Nawawi berkata, terbaharu, seramai 71 orang kakitangan KEMAS Negeri Sarawak termasuk 30 orang tenaga pengajar yang dilantik secara sukarela telah menghadiri kursus orientasi Pendidik Masyarakat Literasi Untuk Pendidikan Kelas Dewasa (LEADS).

“Kursus selama tiga hari yang bermula sejak 30 Mac 2022 ini adalah sebagai persediaan dengan memberi latihan kepada Pendidik Masyarakat Tabika KEMAS di Sarawak yang akan mendidik kelompok dewasa menguasai 3M (Menulis, Mengira dan Membaca).

“Latihan ini adalah penting agar Pendidik Masyarakat KEMAS dibekalkan segala kemahiran mendepani cabaran selama tiga bulan untuk memastikan masyarakat dewasa khususnya di Sarawak ini dapat mengikuti kelas-kelas dewasa yang KEMAS anjurkan.

Baca juga:   Romantiknya Ebiet Lew rai hari ulang tahun isteri
Peserta yang hadir dalam Kursus Orientasi Pendidik Masyarakat TABIKA Bagi Pemantapan Kelas Literacy For Adult Skills’ (LEADS) dan Program Literasi Fungsian 2.0 (PLF 2.0) Negeri Sarawak Tahun 2022.

“Sebagai kakitangan KEMAS kita perlu berazam dan berbangga kerana KEMAS satu-satunya agensi yang masih terlibat secara langsung untuk membasmi buta huruf di kalangan masyarakat dewasa,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas meninjau pelaksanaan Kursus Orientasi Pendidik Masyarakat TABIKA Bagi Pemantapan Kelas Literacy For Adult Skills (LEADS) dan Program Literasi Fungsian 2.0 (PLF 2.0) Negeri Sarawak semalam.

Prof Madya Dr. Zaimuaffuddin Shukri Nordin, dari Fakulti Sains Kognitif & Pembangunan Sumber Manusia, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) turut dijemput untuk memberikan taklimat kepada para peserta bengkel.

Baca juga:   Enam lelaki ditahan pamer aksi di lebuh raya

Kelas Pendidikan Literasi Fungsian (PLF) atau Kelas Membasmi Buta Huruf di Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) telah bermula dengan penubuhan Bahagian Pelajaran Dewasa sejak 1961.

Pada tahun 1963, KEMAS telah memperluaskan program ini di Sabah dan Sarawak pula.

Sehingga kini KEMAS adalah satu-satunya agensi yang masih melaksanakan kelas pembasmian buta huruf khususnya di kawasan luar bandar.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Padang Serai : Rakyat tak lupa dendangan lagu ‘hoi hoi ya hoi’

"RAKYAT tentunya tidak lupa lagu PH ‘Hoi hoi ya hoi siapa sokong penyamun’ yang menjadi dendangan pimpinan PH sepanjang...

Lagi Artikel Berkaitan